Cum combatem namolul din locul unde pescuim?

 

 

primavaraTom intreaba: “In ziua de azi toata lumea recomanda boiliesuri de 10mm pentru pescuitul in apa rece. Ca sa va faceti o idee, este vorba de o balta de pescuit cu o suprafata de 1.8ha si foarte veche, cu multi nuferi care din nefericire par sa fi disparut cam de pe toate baltile de pescuit. Balta are fundul foarte malos, pe alocuri malul fiind urat mirositor, iar micile zone cu substrat tare acoperit de pietris au parut sa fie intotdeauna cele mai productive. Mi-ai recomanda un boilies pop-up din gama Fruity Trifle tinut in atractantii Glug pentru ca sa nu ia mirosul namolului, sau un boilies de fund? Multumesc pentru sfat, Tom.”

Shaun raspunde: Salut Tom!

Folosirea unui atractant Glug depinde de preferintele fiecaruia. De obicei atractantii pentru crap dau pescarilor foarte multa incredere, dar mai ales acum in perioada cu apa rece, le folosesc din ce in ce mai putin. Numitorul comun pentru toata lumea in ceea ce priveste pescuitul la crap iarna sau primavara pare sa fie marirea cantitatii de arome pentru crap puse in nade si momeli, asa ca eu incerc sa evit asta. Intotdeauna am incercat sa aplic tactici de pescuit diferite de ale celorlalti pescari, iar de cand am inceput sa folosesc cantitati normale de arome pentru crap iarna sau primavara, rezultatele au fost mult mai bune.

atractant crap

Bait Glug

Legat de locurile de pescuit si de namolul urat mirositor, am petrecut mult timp pescuind pe balti maloase. Probabil cel mai renumit dintre ele este lacul Mangrove din Shropshire, unde am avut norocul sa fiu membru al asociatiei de pescari timp de mai multi ani. Mangrove este un lac vechi de mii de ani si are fundul acoperit de un strat foarte gros de namol.

Boiliesurile pop-up nu au dat rezultate spectaculoase pe Mangrove. Crapii obisnuiti sa se hraneasca in zone cu mal, se hranesc scormonind in mal, pentru ca acela este locul unde se asteapta sa gaseasca hrana. Cu siguranta ca mare parte dintre boiliesurile cu care nadim nu raman deasupra namolului ci ajung sa fie ingropate in namol . Pana la urma totul se rezuma la incredere, dar incearca sa pescuiesti cu doua lansete foarte apropiate pe acelasi pat de nada. La una foloseste un boilies pop-up, iar la cealata un boilies de fund, si vezi care dintre ele merge mai bine.

Daca observi ca boiliesurile iau mirosul malului ti-as da un sfat si anume sa hidratezi boiliesurile cu apa plata inainte de a merge la pescuit. In felul acesta vor absorbi apa fara nici un gust sau miros si vor lua mult mai putin din mirosul si gustul namolului de pe fund.

Daca poti gasi locuri de pescuit cu mal mai tare, atunci acestea ar fi zonele pe care mi-as concentra eforturile. Zonele mai tari sunt tari pentru ca pe aceste zone se hranesc pestii. Pot fi foarte greu de gasit dar un indiciu important si unul pe care l-am folosit si eu cand pescuiam pe lacul Mangrove, este mirosul pe care il are plumbul. De fiecare data cand recuperezi trebuie sa vezi ce miros are plumbul.

Sper sa-ti fie de ajutor! Pescuit placut, Shaun Harrison.

Comentariu scris de Ron Key: Obisnuiam sa pescuiesc pe un lac vechi si putin adanc in cautarea crapilor comuni de dimensiuni mari care traiau acolo. In multe zone adancimea stratului de namol o egala pe cea a apei. Am incercat sa pescuiesc cu monturi care aveau forfacuri de lungimi mari si foarte mari, monturi cu boilies pop-up, boilies critic echilibrate, seminte plate cum ar fi cele de lupin, totul pentru a face momeala sa nu se scufunde in namol. Pana la urma mi-am dat seama ca toate boiliesurile cu care nadeam ajungeau in namol. Dupa o vreme curentii apei faceau ca totul sa fie acoperit de un strat subtire de mal, asa ca atractia vizuala era egala cu zero. Toata hrana crapilor era ingropata in mal, iar acelea erau locurile in care se hraneau crapii.
Am avut norocul de a putea observa foarte usor toate aceste lucruri urcandu-ma in cativa copaci care imi permiteau sa vad cum se hranesc pestii. Am vazut crapi ingropati pana la jumatate in mal, in cautarea hranei. Din cand in cand puteai sa vezi crapi in zonele cu apa putin adanca, tinandu-si cozile afara in timp ce se hraneau. Dupa acel moment nu am mai incercat niciodata sa fac momeala sa ramana deasupra namolului. Ca pe toate baltile, crapii au locuri de hranire preferate, iar gasirea acestor locuri bune de pescuit este cheia succesului. Namolul te ajuta in aceasta privinta, pentru ca atunci cand crapii se hranesc, apa se tulbura in jurul lor si capata o culoare diferita tradandu-le astfel pozitia. Asadar, concluzia mea este: nu iti face griji in privinta namolului pentru ca nici crapii nu isi fac. Fir intins! Ron.

Comentariu scris de Shaun Harrison: Sunt intru totul de acord cu Ron, dar este important sa evitam zonele cu mal urat mirositor care exista in orice balta de pescuit. Intotdeauna miros plumbul atunci cand recuperez montura. Plumbul de pescuit iti ofera foarte multe informatii pentru ca retine mirosul namolului, fie direct pe el, fie pe vartej. Experienta iti va arata care miros iti va aduce cele mai bune rezultate.

Comentariu scris de Ron Key: Ai dreptate Shaun, am uitat de acest amanunt. Cred ca locurile cele mai urat mirositoare sunt cele cu putin oxigen, ceea ce face ca si crapii sa le evite.
Acest articol chiar m-a pus pe ganduri. Stiam ca pe fundul baltii acolo unde stratul de frunze, iarba, nuferi in putrefactie este cel mai gros, este o lipsa de oxigen ceea ce face ca procesul de putrezire sa incetineasca. Apoi bacteriile ajuta acest proces si unul dintre produse eliminate de acestea este Hidrogenul Sulfurat (cel care produce mirosul greu). Am studiat putin in dimineata asta si am aflat ceva ce nu stiam si anume ca Hidrogenul Sulfurat este toxic chiar si in cantitati mici. Omoara icrele, puietul si chiart si pestii mai tineri. Am studiat destul de putin dar cred ca ceea ce am aflat intareste spusele lui Shaun despre evitarea zonelor cu mal urat mirositor. Imi cer scuze oamenilor de stiinta daca am simplificat prea mult. Noroc, Ron.

 Folosirea unui atractant Glug sau a altor tipuri de atractanti depinde de preferintele fiecaruia in functie de specificul diverselor locuri de pescuit. Atractanti crap: de obicei atractantii pentru crap adaugate in nade si momeli dau pescarilor foarte multa incredere, dar mai ales acum in perioada cu apa rece, ii folosesc din ce in ce mai putin. Locuri pescuit: numitorul comun pentru toata lumea in ceea ce priveste pescuitul la crap primavara sau iarna pe diverse balti de pescuit pare sa fie marirea cantitatii de arome pentru crap puse in boiliesuri, asa ca eu incerc sa evit asta. Intotdeauna am incercat sa aplic tactici de pescuit diferite de ale celorlalti pescari, iar de cand am inceput sa folosesc cantitati normale de arome pentru crap iarna sau primavara, rezultatele au fost mult mai bune.

Locuri de pescuit

Legat de locurile de pescuit, nade si momeli, de atractanti si de namolul urat mirositor, am petrecut mult timp pescuind pe balti maloase. Probabil cel mai renumit dintre ele este lacul Mangrove unde am avut norocul sa fiu membru al asociatiei de pescari mai multi ani. Boiliesurile pop-up nu au dat rezultate spectaculoase diverse locuri de pescuit. Crapii obisnuiti sa se hraneasca in zone cu mal, se hranesc scormonind in mal, pentru ca acela este locul unde se asteapta sa gaseasca hrana. Locuri pescuit si nade si momeli: cu siguranta ca mare parte dintre boiliesurile cu care nadim nu raman deasupra namolului ci ajung sa fie ingropate in namol . Pana la urma legat de subiectul atractanti crap, totul se rezuma la incredere, dar incearca pe aceste balti de pescuit doua lansete care sa fie foarte apropiate pe acelasi pat de nada. Foloseste monturi pentru crap un boilies pop-up, si monturi crap cu boilies de fund, si vezi care dintre cele doua variante merge mai bine.

Locuri de pescuit

Daca observi ca boiliesurile sau alte nade si momeli iau mirosul malului ti-as da un sfat si anume sa nu folosesti atractanti puternici ci sa hidratezi boiliesurile cu apa plata inainte de a merge la astfel de locuri de pescuit. In felul acesta vor absorbi apa fara nici un gust sau miros pe care l-ar da aditivii de tipul atractanti crap si vor lua si mult mai putin din mirosul si gustul namolului de pe fund. Daca poti gasi locuri de pescuit cu mal mai tare, atunci acestea ar fi zonele pe care mi-as concentra eforturile. Locuri pescuit si namolul: zonele mai tari sunt tari pentru ca pe aceste zone se hranesc pestii. Pot fi foarte greu de gasit dar un indiciu important pe astfel de balti de pescuit dar unul pe care l-am folosit si eu cand pescuiam pe lacul Mangrove, este mirosul pe care il are plumbul. De fiecare data cand recuperezi trebuie sa vezi ce miros are plumbul.

atractanti

atractanti

atractanti crap

atractanti crap

balti de pescuit

balti de pescuit

locuri de pescuit

locuri de pescuit

monturi crap

monturi crap

nade si momeli

nade si momeli

 

Locuri de pescuit

Obisnuiam sa pescuiesc cu foarte putini atractanti pe astfel de balti de pescuit putin adanci in cautarea crapilor comuni de dimensiuni mari care se gaseau in anumite zone ale acestor balti. Am avut norocul de a putea observa foarte usor toate aceste lucruri urcandu-ma in cativa copaci care imi permiteau sa vad cum se hranesc pestii. Locuri pescuit atipice: am vazut crapi ingropati pana la jumatate in mal, in cautarea hranei. Din cand in cand puteai sa vezi crapi in zonele cu apa putin adanca, tinandu-si cozile afara in timp ce se hraneau. Dupa acel moment nu am mai incercat niciodata sa fac diversele nade si momeli cu care pescuiam sa ramana deasupra namolului. Ca pe toate baltile, crapii au locuri de hranire preferate, iar gasirea acestor locuri bune de pescuit este cheia succesului si nu folosirea a tot felul de arome si aditivi de genul atractanti crap. Namolul te ajuta in aceasta privinta, pentru ca atunci cand crapii se hranesc, apa se tulbura in jurul lor si capata o culoare diferita tradandu-le astfel pozitia. Asadar, concluzia mea este: nu iti face griji in privinta namolului in locul unde pescuiesti pentru ca nici crapii nu isi fac. Este important sa evitam locurile de pescuit cu mal urat mirositor care exista in orice balta de pescuit. Intotdeauna miros plumbul atunci cand recuperez montura. Plumbul de pescuit iti ofera foarte multe informatii pentru ca retine mirosul namolului, fie direct pe el, fie pe vartej. Experienta iti va arata care miros iti va aduce cele mai bune rezultate.

Tags: , , , , , , .

Traducere de Marius Mardale.

Articol postat de: SHAUN HARRISON pe siteul: www.questbaits.com/blog/

 Un Comentariu

  1. Mihai says:

    Namolul e o problema mai ales dpdv al prezentarii momelii. Un plumb usor, o montura culisanta si o momeala mica pot fi solutia unui mal foarte fin si adanc.

Lasati un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>