Monturi crap: Care este cea mai buna montura pentru crap si de ce?

 

 

monturi crap

Montura pentru crap pe care o folosesc de atatia ani inca prinde peste in mod regulat. De ce s-o schimb?

Asta este o intrebare buna si una la care multi s-ar stradui sa va raspunda. Multi pescari de crap, atunci cand se chinuie sa obtina o trasatura, brusc incep sa isi modifice monturile schimband tot felul de lucruri, cand de fapt tot ceea ce ar trebui sa faca ar fi sa gaseasca pestii. Atat de multe monturi si momeli sunt etichetate ca fiind proaste cand realitatea este ca locatia a fost prost aleasa si ca momeala si montura nu au ajuns niciodata in fata crapului acolo unde acesta era dispus sa se hraneasca.

Oamenii imi spun ca nu ar trebui sa am o montura preferata si ca ar trebui sa ajustez totul pentru a se potrivi diferitelor conditii de pescuit pentru fiecare apa in parte. Cu toate acestea, folosesc aceeasi montura pentru crap inca din anii 1990 si inca este foarte eficienta peste tot unde pescuiesc.

Voi incepe cu forfacul meu preferat care este un combi-link legat manual. Stiu ca as putea obtine rezultate similare prin folosirea firelor textile cu camasa, dar “similar” nu este acelasi lucru cu “la fel”. Forfacul meu legat manual va ia mai mult timp sa il legati (iar mie nu-mi place sa leg monturi) dar chiar cred ca facand astfel numarul trasaturilor este mai mare.

 

COMBI-LINK  –  FORFACUL LUI SHAUN

monturi-crap

1). O bucatica de fir pentru matisare Gudebrod ‘D’ este trecuta prin ochetul carligului.

monturi crap

2). Firul de par este fixat cu un nod fara nod standard format cu firul textil Dynon SK 22lb.

monturi crap

3). Carligul legat.

monturi crap

4). Trece firul textil prin bucla facuta din Fluoro Carbon.

monturi crap

5). O infasoara de 5 ori in jos.

noduri pescuit

6). Apoi de 5 ori in sus, trece din nou prin bucla (astfel incat cele doua fire sa iasa paralel in aceeasi parte a buclei), umezeste si strange tare.

montura crap

7). Cu nodul strans si excesul de fire taiat.

 —————————————————————————————————–
Versiunea video a forfacului lui Shaun Harrison:
 

 

Motivul pentru care cred ca forfacurile mele produc mai multe trasaturi este simplul fapt ca sunt mult mai discrete in apa decat daca as folosi fir textil cu camasa. Prin folosirea Fluoro Carbonului pentru sectiunea rigida in apa extrem de clara, carligul practic dispare din vedere. Prin faptul ca-l leg eu insumi pot controla exact si rigiditatea sau flexibilitatea forfacului respectiv.

Pentru mine, modelul de carlig, materialele folosite pentru firul de par si firul textil au ramas aceleasi din secolul trecut (suna antic, nu-i asa?) acestea fiind ata pentru matisarea inelelor de lanseta Gudebrod ‘D’ pentru firul de par si Dynon SK 22lb pentru firul textil (chiar si atunci cand pescuiesc pentru crapi mici). Schimb totusi partea rigida in functie de locul unde pescuiesc cu toate ca cele doua materiale cele mai folosite sunt Fluoro Carbonul in apa foarte clara si monofilamentul standard de nailon sau fire de Copolymer pentru conditii normale. Liniile mele preferate vin de la P-Line dar pot fi folosite linii de la majoritatea celorlalti producatori. Nu-mi place ca partea rigida a forfacului sa fie foarte rigida, preferand sa aiba putina flexibilitate.

Asa cum ati vazut mai devreme, prefer un fir de par mai fin, mai moale, dar imi place ca acesta sa fie si mai lung decat ceea ce vad la alti pescari, si ca regula generala distanta dintre boilies si carlig sa fie egala cu diametrul boiliesului. Odata ce separi momeala de carlig, ii creezi crapului probleme mari in a le scuipa. Din aceasta cauza montura cu fir de par si-a dovedit eficienta inca de la inceputuri. Astfel ca daca firul de par este suficient de moale si de lung, atunci cand momeala este scuipata, carligul nu va fi eliminat si el, acesta avand timp sa cada si sa agate buza crapului.

Deja de multi ani acest forfac este responsabil de majoritatea crapilor pe care i-am prins atat acasa cat si in strainatate si singura modificare pe care o fac este folosirea partii rigide inspre carlig si a firului textil ca parte principala – in special pentru pop-up-uri sau cand pescuiesc peste namol, matasea broastei sau vegetatie moale pentru ca eu cred ca se prezinta mult mai bine asa decat daca ar avea partea rigida mai lunga. Deci, aceleasi componente ca pentru substrat curat dar in ordine inversa pentru matasea broastei sau namol.

In ceea ce priveste plumbii, si aici fac foarte putine modificari. Imi place sa folosesc leadcore (fir cu miezul de plumb) in namol moale dar pe lacurile unde pescuiesc eu aici in Marea Britanie este interzis leadcore-ul asa ca trebuie sa folosesc tuburi anti tangle (anti incalcire) care ma ajuta sa minimizez posibilitatea incalcirii. Mentin tubul la o lungime cat mai mica posibil pentru ca il folosesc doar pentru a preveni ca firul de par, carligul si momeala sa nu se infasoare in jurul liniei principale. Tuburile cu diametrul mai mare fac ca momeala sa joace pe ele in timpul lansarii dar nu lasa sa se infasoare in jurul lor. Atat timp cat tubul este putin mai lung decat forfacul nu ar trebui sa aveti multe probleme.

pescar sportiv

Pasta tungsten pe capatul tubului.

In partea de sus a tubului mulez o bucatica de pasta tungsten. De obicei folosesc tuburi anti tangle de la Korda care oricum se scufunda, dar adaosul de pasta tungsten le ajuta sa se scufunde mai repede si le mentine lipite de substrat in timp ce crapii scormonesc dupa hrana. La celalalt capat al tubului folosesc un con de cauciuc – din nou le folosesc mai mult pe cele de la Korda. Imi plac culorile deschise care imita nisipul sau malul.

Urmatorul lucru de pe linie de pescuit este clipsul pentru plumb. Am folosit majoritatea tipurilor de clipsuri de-a lungul timpului dar in prezent le prefer pe cele de la Fox pentru ca am observat ca elibereaza plumbul cel mai usor daca acesta se agata de ceva in timpul drilului.

nade si momeli

Aranjamentul pentru plumb: clipsul Fox; cuiul de blocare a vartejului este pe degetul meu.

pescuit sportiv

In locul vartejului prefer un mic inel despicat.

In ceea ce priveste plumbii, aici fac o mica modificare. Tai vartejul cu un cleste si-l inlocuiesc cu un mic inel despicat. Nu am vazut niciodata utilitatea vartejului la un plumb pentru ca acesta creeaza o miscare pivotanta inutila inainte ca greutatea plumbului sa fie simtita. In pescuitul la crap cu monturi cu clips este de dorit ca pestele sa simta toata greutatea plumbului cat mai repede posibil decat sa se intinda incet in timp ce vartejul isi intra in rol. Prin inlocuirea vartejului cu un mic inel despicat, nu numai ca montura va fi mai discreta pe fundul lacului, dar ii permiteti plumbului sa lucreze mai repede si eficient si sa-si faca treaba pe care va doriti sa o faca.

monturi pescuit

Banda izolanta face ca montura cu clips sa devina la fel de rapida si eficienta ca si montura cu plumb in-line (am folosit banda adeziva argintie doar pentru a putea fi observata mai usor in poza).

Daca vedeti ca pestii inca scapa si nu se produce auto inteparea, puteti chiar sa mergeti un pas mai departe cu eliminarea completa a acestei miscari minime de pivotare prin lipirea forfacului de capatul mai greu al plumbului cu o fasie de banda izolanta. Aceasta da un efect de blocare imediata, lovind prima data capatul mai greu al plumbului. Incercati un experiment pe masa din bucatarie si veti observa diferenta uriasa facuta de aceasta banala banda adeziva. Practic montura cu plumb pendul devine la fel de rapida si eficienta ca si montura cu plumb in-line. Trebuie sa recunosc ca nu folosesc aceasta metoda tot timpul ci o tin ca pe asul din maneca pentru a o folosi doar atunci cand crapii chiar sunt foarte greu de prins. Daca reusiti mai intai sa faceti ca pestii sa se hraneasca bine si sa concureze pentru hrana, metoda mai simpla cu inel despicat este suficienta pentru a va oferi un avantaj fata de ceilalti pescari.

montura pescuit

Vartej cu ochet.

Acum a venit momentul sa legam vartejul la locul lui. Firele pe care le folosesc eu ca linie de pescuit lucreaza cel mai bine cu nodul Palomar, dar va trebui sa aflati care nod este cel mai bun pentru firul ales de dumneavoastra. Am observat ca unele fire dau o rezistenta mai mare la rupere daca se foloseste nodul Grinner, dar trebuie experimentat cu diverse tipuri de noduri. Prefer vartejurile cu ochet pentru ca ofera monturilor mele combi-rig mai multa miscare pe fund, si din nou, foarte rar mi se incalceste montura la lansare.

momeli pentru pescuit

Intreaga configuratie a plumbului.

Legati un combi-rig si sunteti deja gata pentru momeala.

Asa ca iata montura mea de genul “ia-o oriunde” si da, chiar o folosesc pretutindeni. De multi ani aceasta montura ma serveste bine aici in Marea Britanie, in Franta, S.U.A., Slovenia etc. si daca voi veni in Romania exact aceasta montura o veti vedea pe lansetele mele.

 In pescuit sportiv, in ceea ce priveste monturi crap, asta este o intrebare buna si una la care multi s-ar stradui sa va raspunda. Multi pescari de crap, atunci cand se chinuie sa obtina o trasatura, brusc incep sa isi modifice monturile schimband tot felul de lucruri, cand de fapt tot ceea ce ar trebui sa faca ar fi sa gaseasca pestii. Atat de multe monturi si momeli sunt etichetate ca fiind proaste cand realitatea este ca montura pescuit nu are nimic ci locatia a fost prost aleasa si ca momeala si montura nu au ajuns niciodata in fata crapului acolo unde acesta era dispus sa se hraneasca. Pescar sportiv, in legatura cu montura crap si cu nade si momeli, nu ar trebui sa foloseasca o montura preferata si ca ar trebui sa ajusteze totul pentru a se potrivi diferitelor conditii de pescuit sportiv pentru fiecare apa in parte pentru monturi pescuit. Cu toate acestea, montura pescuit inca este foarte eficienta peste tot unde pescuiesc.

Monturi crap

Ca oricare pescar sportiv care se respecta, voi incepe cu montura pescuit si anume cu forfacul meu preferat care face parte din monturi crap si este un combi-link legat manual. Stiu ca as putea obtine rezultate similare cu acelesi nade si momeli prin folosirea firelor textile cu camasa, dar “similar” nu este acelasi lucru cu “la fel”. Forfacul meu legat manual din montura crap va ia mai mult timp sa il legati, iar mie nu-mi place sa leg monturi, dar chiar cred ca facand astfel numarul trasaturilor este mai mare la momeli pentru pescuit. Motivul pentru care cred ca forfacurile mele produc mai multe trasaturi este simplul fapt ca sunt mult mai discrete in apa decat daca as folosi fir textil cu camasa. Prin folosirea Fluoro Carbonului pentru sectiunea rigida in apa extrem de clara, carligul practic dispare din vedere in pescuit sportiv. Prin faptul ca-l leg eu insumi pot controla exact si rigiditatea sau flexibilitatea forfacului respectiv. Pentru mine care sunt un pescar sportiv, modelul de carlig, materialele folosite pentru firul de par si firul textil au ramas aceleasi din secolul trecut (montura pescuit) acestea fiind ata pentru matisarea inelelor de lanseta Gudebrod ‘D’ pentru firul de par si Dynon SK 22lb pentru firul textil cand pescuiesc pentru crapi mici cu momeli pentru pescuit.

Monturi crap

Schimb totusi partea rigida in functie de locul unde pescuiesc cu toate ca cele doua materiale cele mai folosite din monturi crap sunt Fluoro Carbonul in apa foarte clara si noduri pescuit pentru monofilamentul standard de nailon sau fire de Copolymer pentru momeli pentru pescuit. Liniile mele preferate vin de la P-Line dar pot fi folosite linii de la majoritatea celorlalti producatori. Nu-mi place ca partea rigida a forfacului sa fie foarte rigida, preferand sa aiba putina flexibilitate. Asa cum ati vazut mai devreme, prefer un fir de par mai fin, mai moale, dar imi place ca acesta sa fie si mai lung decat ceea ce vad la alti pescari, si ca regula generala distanta dintre boilies si carlig sa fie egala cu diametrul boiliesului. Odata ce separi momeala de carlig in monturi pescuit, ii creezi crapului probleme mari in a le scuipa. Din aceasta cauza montura cu fir de par si-a dovedit eficienta inca de la inceputuri. Astfel, la montura crap daca firul de par este suficient de moale si de lung, atunci cand momeala este scuipata, carligul nu va fi eliminat si el, acesta avand timp sa cada si sa agate buza crapului.

Monturi crap

Folosirea partii rigide inspre carlig si a firului textil ca parte principala – in special pentru montura crap pentru pop-up-uri sau cand pescuiesc peste namol, matasea broastei sau vegetatie moale pentru ca eu cred ca se prezinta mult mai bine asa decat daca ar avea partea rigida mai lunga. Da, nade si momeli in pescuit sportiv au aceleasi componente ca pentru substrat curat dar in ordine inversa pentru matasea broastei sau namol. In ceea ce priveste plumbii la monturi pescuit, si aici fac foarte putine modificari la monturi crap. Aceasta, ca un pescar sportiv am observat ca da un efect de blocare imediata, lovind prima data capatul mai greu al plumbului. Incercati un experiment pe masa din bucatarie si veti observa diferenta uriasa. Practic, momeli pentru pescuit si montura cu plumb pendul devine la fel de rapida si eficienta ca si montura cu plumb in-line. Trebuie sa recunosc ca nu folosesc aceasta metoda pentru nade si momeli tot timpul ci o tin ca pe asul din maneca pentru a o folosi doar atunci cand crapii chiar sunt foarte greu de prins. Daca reusiti mai intai sa faceti ca pestii sa se hraneasca bine si sa concureze pentru hrana, metoda mai simpla cu inel despicat este suficienta pentru a va oferi un avantaj fata de ceilalti pescari. Firele pe care le folosesc eu pentru monturi pescuit ca linie de pescuit lucreaza cel mai bine cu noduri pescuit Palomar, dar va trebui sa aflati care nod este cel mai bun pentru firul ales de dumneavoastra. Am observat ca unele fire dau o rezistenta mai mare la rupere daca se foloseste noduri pescuit Grinner, dar trebuie experimentat cu diverse tipuri de noduri pescuit. Prefer vartejurile cu ochet pentru ca ofera monturilor mele combi-rig mai multa miscare pe fund, si din nou, foarte rar mi se incalceste montura la lansare.

Tags: , , , , , , , , .

Pescuit placut,

Shaun Harrison.

 

Articol publicat de Shaun Harrison in revista Super Pescar in numarul din martie 2012.

 5 Comentarii

 1. Vasile says:

  Interesant articol, dar are cineva idee de unde se poate cumpara ale fir pentru matisare Gudebrod D. Eu nu am auzit de asa ceva pana acum.

  • Vasile cred ca trebuie doar sa folosesti un fir cu o rigiditate putin mai mare sa zicem cu 10% fata de firul cu care se executa legatura nod fara nod.Firul Gudebrod reprezinta un exemplu ales de Shaun tu poti alege un fir dint-o suta de modele pe care le cunosti.
   sper ca am fost util cu informatia oferita.
   monturiporumb.ro Viorel Ionescu

 2. monturi crap says:

  Shaun a fort intodeauna adeptul monturilor combi. am vazut ca si in America, la bufallo, a pescuit tot cu combi, dar un revers-combi, cu partea rigida in prelungirea carligului si cea supla in continuare.

 3. Dupa parerea mea montura combi este mult mai eficace decat legatura carligului cu fir cu camasa deoarece mecanica monturii POATE FI realizata 100% si cu un fir suplu,matasos chiar cu grosimea de 0,08mm.
  Dinamica monturii pentru montura combi este relevanta si putem spune ca avem posibilitatea alegerii unui fir textil(sau fluorocarbon) ultrarigid in constructie.
  In acelasi timp montura combi link este efectuata cu fir textil si fir fluorocarbon,fir invizibil care se preteaza in constuctia pentru rig in ape limpezi sau pentru pesti foarte suspiciosi.
  Shaun Harisson foloseste 3 tipuri de fir in constructia rigului motivand alegerea unui alt tip de fir in constructia buclei fir de par putin mai rigida fata de firul utilizat in constructia combi link pentru a preveni infasurarea boiliesului de carlig in aruncare.
  SHAUN ESTE UN PESCAR DE CRAP CONSACRAT LA NIVEL INTERNATIONAL,JOS PALARIA PENTRU ACEST OM DEVOTAT ACESTEI PASIUNI.
  Viorel Ionescu
  FELICITARI pentru echipa QUESTBAITS PENTRU ACEST ARTICOL.

 4. I-mi permit sa execut gratuit ca si manopera 10 legaturi combi link persoanelor care raspund corect la întrebarea:
  De ce monturile de porumb galben-rosu de la Enterprise Tackle sunt mai eficace decat cele confectionate dintr-un singur reper galben-galben de la aceeasi firma. Viorel Ionescu

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bălţi de Pescuit Thread - Pagina 174 - [...] de par, cum se utilizeaza si mai ales de ce se utilizeaza ? Uita-te aici! Este …

Lasati un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>