Evitarea pestilor nedoriti in pescuitul la crap. Ceva sfaturi?

 

 

o specie enervanta: platica

Platica, specie deranjanta

Voi merge la o partida de pescuit la crap in aprilie pe lacul La Graviers de la Luke Moffatts (Franta) unde nu am mai pescuit pana acum, in cautarea crapului monstru. Ca de obicei, pescarii de crap care au fost inainte pe acest lac mi-au oferit repede sfaturi. Mi s-a spus ca cel mai des pescuitul se desfasoara la distanta, cu nade si momeli plantate din barca. Mi s-a mai spus ca platica este o mare problema pe acest lac.

Deci, daca plantez momeala la o distanta de 200 metri si agat o platica pe la ora 2 dimineata nu voi fi prea fericit!
Mi s-a spus sa folosesc boilies mai mari de 20 mm si carlige mai mari… putin descurajator pentru cineva ca mine care considera ca in pescuitul la crap boiliesul de 15 mm reprezinta o momeala mare si pentru care carligul de 8 este un carlig normal!

Deci… intrebarile vesnice: Care sunt strategiile voastre pentru a evita platica? Exista anumite nade, arome, ingrediente, aditivi pentru a evita platicile? Puteti evita cu eficienta prinderea pestilor nedoriti si sa pescuiti doar dupa crap? Salutari, Ron.

Spencer raspunde: Ron, fii increzator! Momelile mari castiga teren in pescuitul la crap …. Sunt sigur ca iti amintesti de raposatul, marele Alan Smith. El obisnuia sa foloseasca cu eficienta si fara sa isi faca griji momeli de 22 mm cu un carlig pentru boilies numarul 10. Nu am avut nici o problema in a evita temutii pesti deranjanti folosind doua boiliesuri de la Quest de 20 mm.

Daca iti place sa iti faci propriile momeli, introducerea in boilies si a cojii oului se pare ca ajuta la descurajarea platicii. Toate cele bune, Spencer.

Pat Gillet raspunde: Salut Ron. Sunt de acord cu sfatul lui Spencer si nu as avea nici o problema in a folosi momeli duble de 20 mm. De asemenea, daca platica este un peste nedorit as evita folosirea peletelor pentru nadire si le-as inlocui cu seminte de canepa. Din propria experienta pot sa spun ca platica nu pare a fi foarte doritoare de seminte de canepa. Salutari, Pat.

Masina pescarului in pescuitul la crap

Portbagajul pescarului la crap

Paul Cooper raspunde: Salut Ron. Am pescuit pe cateva lacuri din Franta care aveau bancuri mari de platici. Unii dintre principalii atractanti pentru platica sunt peletele de pastrav si momelile pe baza de uleiuri. Asa cum Pat a sugerat deja, pregateste un pat de canepa impreuna cu cele mai mari boiliesuri in care tu crezi. Cele de 20 pana la 24 mm vor fi suficiente atata timp cat tu vei fi increzator folosindu-le. Eu personal as incerca boiliesurile de 20 mm Rahja Spice, care au fost bine uscate chiar pe firul de par pentru a crea un boilies mai tare decat de obicei. Pescuieste cu ele fie ca momeala singulara, fie ca momeala dubla.

Un alt truc cand pescuiesti la crap pe astfel de lacuri este sa pregatesti un pat de nada format din canepa si boilies si sa pescuiesti cu o lanseta in zona nadita si cu alte 2 lansete ceva mai departe de zona cu nada. Daca platica vine in zona atunci ar trebui sa fie preocupata de nada oferita, lasand in pace celelalte doua momeli din afara zonei. Acest lucru chiar functioneaza, deoarece eu am prins o multime de crapi folosind aceasta strategie, multi dintre pesti fiind prinsi cu cele 2 lansete din afara zonei nadite.

Evita cele mai adanci zone ale lacului si pescuieste la margine unde crapii stau ascunsi si se hranesc. De obicei, platicile isi fac aparitia in mod regulat asa ca evita rutele pe unde ele patruleaza. Salutari, Paul.

Shaun Harrison raspunde: Un sfat bun acesta din urma! In pescuitul crapului am avut mereu parte de complicatii cu platica atunci cand am pescuit cu momeli pe baza de faina de peste. Cand am folosit nade si momeli pe baza de mancare de pasari platicile nu au mai reprezentat o problema asa de mare.

Imi aduc aminte de cateva sezoane de pe Bleasby din Nottingham. In primul an am pescuit la crap cu momeala pe baza de faina de peste si am fost cotropit de platica; in al doilea an am pescuit cu momeala pe baza de mancare de pasari si am fost cotropit de lin – dar nu de platica (am pescuit totusi si cativa crapi la ambele tipuri de momeli, lucru ce a reprezentat chiar un rezultat remarcabil pe acel lac).

Sfatul lui Paul de a pescui pentru crap in apele marginale este de asemenea un sfat bun. In general, am observat ca platicii ii place sa stea mai departe de mal pe majoritatea apelor in care am pescuit – fie din cauza perturbatiilor, fie ca asa prefera, nu sunt sigur, dar se pare ca nu vin la mal asa de mult cum o fac crapii.

Pat Gillet raspunde: Salut Ron! Am uitat sa adaug: nu am avut niciodata probleme prea mari cu platica atat timp cat am folosit seminte. Asa ca s-ar putea sa merite sa iei cateva alune tigrate etc. ca tactica de rezerva. As fi mai mult decat increzator in a folosi alune tigrate peste un pat de nada din canepa pentru a atrage crapul si a nu atrage si platica. Salutari, Pat.

 Voi face o partida de pescuit la crap pe o balta de pescuit unde nu am mai fost pana acum in cautarea unui crapului monstru. Ca de obicei pescarii de crap care au mai fost pe acest lac mi-au oferit sfaturi: pescuieste la distanta, cu momeli si nade plantate din barca. Am mai auzit ca platica este o mare problema pe aceata balta de pescuit. Exista nade si momeli, arome pentru crap, ingrediente, atractanti cu care as putea evita platicile? Fiind un pescar lenes, cu momeala la mare distanta si daca agat o platica la ora 2 noaptea nu voi fi prea fericit sa replantez pe astfel de balti de pescuit.

Pescuit la crap

Pescuitul la crap: captura

Pescuitul crapului

Nu sunt problema in a folosi nade si momeli de 20 mm. Un alt truc pe astfel de balti de pescuit este sa faci un pat de nada din canepa si din boiliesuri si sa pescuiesti cu o lanseta in zona nadita si cu alte celelalte ceva mai departe de zona in care ai nadit. Am pescuit la crap pe cateva balti care aveau bancuri mari de platici si unii dintre principalii atractanti si stimulatori de hranire pentru platica sunt peletele de pastrav si nadele pe baza de uleiuri. Am observat ca acest lucru chiar functioneaza, deoarece eu am prins o multime de crapi pe lacuri de pescuit sportiv cu aceasta strategie si multi dintre pesti i-am prins in afara zonei nadite.

Pescuit la crap

Pregateste un pat de seminte si in special de canepa impreuna cu cele mai mari boilies in care tu crezi. In pescuitul la crap am avut mereu parte de complicatii cu platica atunci cand am pescuit cu momeli si nade pe baza de faina de peste si daca platica vine in zona atunci ar trebui sa fie preocupata de nada oferita, lasand in pace celelalte doua momeli din afara zonei nadite. Cand am pescuit la crap am mai observat ca daca platica devine un peste deranjant as evita folosirea peletelor pentru nadire si le-as inlocui cu seminte de canepa. In primul an am fost pe aceste balti de pescuit cu momeala pe baza de faina de peste si am fost cotropit de platica; in al doilea an am pescuit cu momeala pe baza de mancare de pasari si am fost cotropit de lin – dar nu de platica (am pescuit totusi si cativa crapi la ambele tipuri de momeli, lucru ce a reprezentat chiar un rezultat remarcabil pe acel lac). Asa cum Pat a sugerat deja,

Pescuit la crap

Nadele si momelile de 20 pana la 24 mm vor fi suficiente si evita cele mai adanci zone ale baltii si pescuieste la margine unde crapii stau ascunsi si se hranesc de obicei si evita totusi rutele pe unde platicile patruleaza. Cand am pescuit la crap si am folosit boilies pe baza de mancare de pasari platicile nu au mai reprezentat o problema asa de mare si as incerca boilies Rahja Spice care au fost bine uscate pentru a fi mai tare decat de obicei si pescuieste cu ele fie ca momeala singulara, fie ca momeala dubla si mai pot sa spun ca platica nu pare a fi foarte doritoare de seminte de canepa.

Tags: , .

Traducere de Andrei Nicolae.

Articol postat de RON KEY pe siteul: www.questbaits.com/blog/

 2 Comentarii

  1. Marius says:

    Cea mai eficienta metoda pentru a scapa de platica pe lacuri recunoscute pentru aceasta problema (Sarulesti, Darvari, Ecsed) a fost folosirea pe firul de par a boiliesurilor foarte tari sau alunelor tigrate

  2. Ca o completare la acest subiect dureros pe care un pescar de crap se confrunta ar fi:patronul care gestioneaza lacul sa permita accesul tuturor persoanelor care pescuiesc platica gratuit sau cu o taxa simbolica cu fire subtiri de nailon max 0,18mm la lanseta sau undita (maxim 1 carlig pe montura pt ambele variante).Accesul acestor pescari de platica va fi delimitat pe zona cu control strict,in fiecare luna schimbandu-se zonele delimitate astfel sa cuprinda o arie cat mai mare din balta cu pricina.LA NOI IN ROMANIA SE POATE REALIZA F.USOR DEOARECE PESCARUL NOSTRU AR LUA PESTELE ACASA SI-AR SCAPA BALTA DE ACEASTA SPECIE NEDORITA.

Lasati un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>