Presiunea atmosferica la pescuit

 

 

presiunea atmosferica pescuitUrmaresc permanent presiunea atmosferica si solunarul iar in timpul lunilor reci de iarna chiar si temperatura apei in incercarea de a aduce cativa crapi in plus pe saltea. Vizitez adesea site-urile cu prognoza vremii in incercarea de a determina momentele prielnice datorita timpului limitat pe care il am la dispozitie pentru pescuit. Sunt nevoit sa incerc sa strecor cateva partide scurte printre zilele de munca.

Nu prea vad sensul alegerii unei zile din saptamana in care sa merg la pescuit cum ar fi joia de exemplu, daca marti conditiile par sa fie mult mai prielnice pentru pescuit.

Am avut diverse barometre imprastiate prin casa de-a lungul timpului si am unul pana si la toaleta, ceea ce imi garanteaza ca intotdeauna am cateva momente pe zi pentru a-mi aduna gandurile si a urmari ce se intampla cu presiunea atmosferica.

Multumita unui sfat primit de la un vechi prieten (Saul Gardner), membru in British Carp Study Group, tocmai mi-am cumparat o mica statie meteo de buzunar, care va deveni cu siguranta un obiect esential din trusa mea, in incercarea de a intelege mai bine efectul presiunii atmosferice, avand posibilitatea de a o masura chiar in timpul partidei de pescuit.

Masoara presiunea si arata inregistrarile din ultimele 12 ore, precum si alti indicatori importanti cum ar fi ora, data, temperatura, umiditatea, altitudinea si starea generala a vremii.

Pe scurt, in general, presiunea atmosferica scazuta stimuleaza apetitul pestilor iar presiunea atmosferica ridicata determina pestii sa fie mai apatici.

presiunea atmosferica la pescuitPe ape adanci am descoperit ca presiunea atmosferica ridicata face pestii sa se ridice la suprafata, asa ca ai sanse mai mari sa prinzi peste pe platourile sau pragurile mai inalte, unde apa este mai mica, decat daca ai pescui intr-un sant sau o groapa, si vice versa presiunea atmosferica joasa ii face sa coboare in zonele mai adanci ale lacului.

Cu toate astea, un lucru interesant este ca pe lacurile aglomerate cu pescari, presiunea atmosferica ridicata poate fi foarte favorabila pescuitului in ape mai adanci. Am propria mea teorie legata de acest lucru: eu cred ca pestii urca in zone cu apa mai mica, la acele adancimi unde multi pescari se simt cel mai confortabil sa pescuiasca.

Asadar, in efortul permanent de a intelege tot mai multe despre comportamentul crapilor, de fiecare data cand voi urmari pestii voi arunca o privire la barometru si la ceas.

Si acum surpiza cea mare, statia meteo portabila pe care am cumparat-o de la Lidl a costat doar £11.99. Daca va doriti una, va recomand sa va grabiti – au fost puse in vanzare ieri si a trebuit sa vizitez 2 magazine pentru a gasi una – in primul se vandusera deja. Sa fiu cinstit, sunt deja foarte impresionat de achizitia facuta si vazand potentialul pe termen lung al acestui aparat, ma gandesc deja sa imi achizitionez un model mai performant.

 Nu ne ramine decit sa asteptam sa vedem cum va fi presiunea atmosferica cand mergem la pescuit si sa speculam vremea si totul va fi bine. Cele spuse mai sus sunt verificate in practica cu diverse monturi pescuit pentru crap si caras si merge bine. In lumea subacvatica se pare ca primeaza alte simturi dar toate acestea ramin simple speculatii. Observatiile apetitului pentru nade si momeli atunci cand presiunea atmosferica la pescuit nu era tocmai potrivita condc la ideea ca presiunea hidrostatica are un rol deloc de neglijat in viata si comportamentul pestilor si in special al crapilor.

Presiunea atmosferica pescuit

Singura explicatie in ceea ce priveste presiunea atmosferica la pescuit nu poate fi decit dezorientarea pestelui si scaderea apetitului pentru hrana al acestuia. Variatia presiunii atmosferice si micsorarea nivelului diverselor balti de pescuit. Pestii ca si alte vietuitoare acvatice, au dezvoltate mult mai bine alte simturi in timp ce noi care ne bazam aproape exclusiv pe auz si vaz.  De aceea presiunea atmosferica pescuit la o anumita adincime a apei se compune din presiunea atmosferica plus presiunea hidrostatica care este data de greutatea apei la adincimea respectiva.

Presiunea atmosferica pescuit

Nade si momeli: voi prezenta in cele ce urmeaza corelatia dintre o mica variatie pentru presiunea atmosferica la pescuit si nivelului apei cu speranta ca nu sunteti dumneavoastra acei administratori de balti care sprijina si tolereaza braconajul dar ne misca noua apa. Vom neglija aici presiunea atmosferica pescuit, toate acestea intrind intr-o constanta generala… si am obtinut legea fizica pentru pescuit care spune ca daca apa scade cu un anumit nivel iar presiunea atmosferica.

Presiunea atmosferica pescuit

Cand creste spre anumite valori, presiunea atmosferica pescuit influenteaza pestele care se simte bine si juvelnicul nu mai ramine gol. In ambele situatii, atit presiune atmosferica pescuit cit si miscarea apei sunt pentru noi variabile adica cu natura nu poate fi stapanita. Sau, ca sa fim mai expliciti, variatia presiunii la adincimea de hranire, de odihna etc. a pestelui influenteaza comportamentul acestuia ca si ceata in cazul vietuitoarelor terestre care sunt influentate de presiunea atmosferica la pescuit. In ceea ce priveste nade si momeli, monturi pescuit sau scule pescuit acestea nu trebuie si nu are sens sa ne chinum sa le selectam in functie de presiunea atmosferica la pescuit. In acet blog puteti gasi o mare varietate de articole pescuit sportiv scise de Shaun Harrison pentru diverse reviste precum si pe blogul sau.

Tags: , , , , .

Fir intins!
Shaun.

Traducere de Marius Mardale.

Articol postat de SHAUN HARRISON la data de 09.04.2010 pe siteul: www.questbaits.com/blog/

 Lasati un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>