Somnul Pitic – 5 sfaturi despre cum sa-l evitati!

 

 

somn pitic

somn pitic

Au fost cateva postari pe forumuri despre acesti mici pradatori din apele dulci numiti somni pitici – Ameiurusmelas (somn in franceza), denumiti popular si somni americani sau somni cu coarne. Foarte multi pescari care au pescuit in Franta s-au confruntat cu acestia. Acesti pesti rar cresc mai mult de 1kg si in majoritatea cazurilor au cateva sute de grame. Dar intr-adevar, sunt niste creaturi extrem de problematice. Sunt omnivore, ataca in grup si se hranesc cam cu aceeasi hrana ca a crapilor, incluzand momeala ta. Nimic nu este mai frustrant decat sa pescuiesti toata noaptea fara momeala la carlig.

Dar nu dispera doar pentru ca o apa tine astfel de pesti, exista multe modalitati pentru a-i evita si pentru a prinde destui crapi.

1. In primul rand poti folosi o momeala care nu este pe placul somnilor pitici. Boilies-urile Quest Baits Pineapple Crush sunt o alegere perfecta in acest sens. Chiar contin un ingredient care nu este pe placul lor. Ok, cei mai mari pot sa iti inghita momeala, insa grupurile formate din cei mici sigur o sa plece si o sa lase crapii sa culeaga momelile.

Cealalta optiune ar fi Alunele Tigrate, daca iti este permis sa le folosesti pe lacul respectiv. Aceste alune tari si dulci, simple sau combinate cu canepa, sunt foarte bune pentru pescuitul la crap.

2. Poti sa iti acoperi momeala de fund cu o folie sau cu o plasa pentru a preveni ca pestii mici sa o cioparteasca si sa o ia de pe firul de par. Aceasta metoda merge de minune si am prins cativa pesti frumosi astfel.

3. Un alt sfat este sa folositi un forfac dintr-un material rigid, amnesia sau fluorocarbon, deoarece somnii pitici au tendinta de a incalci firele subtiri si astfel iti scade eficienta monturii sau o lasa inutilizabila.

4. Evitati sa naditi cu orice nada pe baza de peste, cum ar fi pelete sau boiliesuri pe baza de peste, pentru ca acestea reprezinta o atractie mare pentru somnii pitici. In schimb naditi cu canepa, porumb sau alune tigrate.

5. In final, incercati o momeala artificiala cum ar fi Enterprise boilies de plastic, sau porumb de plastic. Pescuind cu asa ceva, peste o nadire buna, aceste momeli de plastic pot fi foarte eficiente – asa am prins si eu multi pesti.

Asadar, pescuind corect, nu mai ai motive sa fii ingrijorat din cauza somnilor pitici si nu te pot opri sa pescuiesti si sa prinzi crapi.

somn pitic

boilies anti somn pitic

Un lucru merita mentionat la boiliesurile Pineapple Crush: cand am lansat aceste momeli, le-am produs doar in marimi de 20 mm pentru a fi foarte sigur ca acesti draci de somni pitici nu le vor putea manca.

Majoritatea testelor facute cu momela au avut loc la Old Oaks, in Franta, langa Le Mans, peste drum de legendara pescarie Laroussi.

Somnii pitici nu s-au atins de aceste momeli si capturile de crap ale diversilor pescari prinse la Pineapple Crush au fost fenomenale.

Evident ca dupa ce s-au inregistrat capturi impresionante, era natural sa se doreasca folosirea acestora si in Marea Britanie.

Abia atunci pescarii au inceput sa-mi ceara si versiuni de 10mm si 15mm. Am introdus aceste versiuni in productie si apoi teroarea terorilor: … cativa pescari au raportat prinderea somnilor pitici la boiliesurile mele Pineapple Crush!

A durat ceva pana sa ne dam seama ce se intamplase cu toate ca era un raspuns clar. Pescarii au dus cu ei boiliesurile mai mici in Franta si somnii pitici au realizat ca puteau sa le inghita chiar daca nu le placea gustul acestora – ceva aseamanator noua cand inghitim diferite medicamente. Le muscam si au un gust ingrozitor… le inghitim si numai simtim nimic.

Asa ca daca folositi Pineapple Crush pentru a evita somnul pitic, alegeti-le pe cele pe care nu le pot inghiti – luati doar de 20mm! Pentru a spori repulsia somnilor pitici catre momelile Pineapple Crush este bine sa naditi cu momeli care le sunt pe plac, cum ar fi peletele sau boiliesurile de peste etc. Facand acest lucru, somnii pitici in mod cert va vor lasa momelile Pineapple Crush neatinse.

Un singur lucru inainte de inchidere: cativa pescari mi-au spus ca au mai prins in trecut aceste creaturi si la alte momeli cu aroma de ananas facute de alte firme. Ei bine, veti prinde in continuare. Nu aroma de ananas din momelile noastre Pineapple Crush este ingredientul repulsiv pentru aceste mici creaturi!

Nade si momeli aceast boilies este eficient tot anul. Somn pitic foloseste un cu totul alt mix de baza. Momeli si nade cele utilizate de noi in somnul pitic mod normal insa rezulta un boilies anti somn pitic cu atractie imediata si eliberare excelenta de aroma.

Somn pitic

Shaun Harrison a amestecat somnul pitic cereale, nade si momeli alge marine si drojdie pentru a crea o momeala care este bogata in aminoacizi momeli si nade si este usor de digerat de crap. Testele somn pitic au demonstrat ca in conditii de apa calda boilies anti somn pitic crapul va digera aceasta momeala in doar 2 ore.

Somn pitic

Dar in apa rece somn pitic o va digera in decurs de 6 ore… si aceasta este o caracteristica nade si momeli foarte boilies anti somn pitic importanta pe care trebuie momeli si nade s-o aiba o momeala daca o veti folosi somnul pitic pentru pescuitul de iarna.

Somn pitic

Toata gama somnul pitic noastra de boiliesuri este subtil aromata nade si momeli si cu putin colorant. Somn pitic intotdeauna si-a dorit ca propriile-i momeli sa fie astfel, deci era normal ca el sa lanseze Quest Baits pe acelasi principiu. Shaun asculta insa cerintele pescarilor si multi dintre ei voiau de la el o momeala cu momeli si nade aroma foarte puternica boilies anti somn pitic.

Tags: , , , .

Fire intinse,
Shaun Harrison.

Traducere de Alexandru Matea.

Postat de: SHAUN HARRISON pe siteul: www.questbaits.com/blog/

 2 Comentarii

  1. Mihai says:

    M-am confruntat in ultimul sezon cu somnul pitic pe Cernica. Plasa Arma Mesh de la Fox pe boilies de 30mm deshidratat puternic a fost singura metoda care a reusit intr-o oarecare masura sa tina departe acest peste nedorit.

  2. marin marian says:

    Am prins in lacul Tei la carligul gol…ce e drept dedeam la pluta cu ac rosu :))))) bafta la somnicel

Lasati un Comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>