Shaun Harrison: Autoportret

Shaun Harrison, fondatorul companiei Quest Baits din Anglia, își folosește cei peste 35 de ani de experiență la dezvoltare gamei de momeli pentru crap a acestei companii.

Gamă de nade și momeli pentru crap Quest Baits este fructul experienței mele acumulate de-a lungul carierei de pescar, carieră începuta în Anglia încă din anii 1970. A fost cu adevărat un drum lung și anevoios, câteodată frustrant, însa fascinant și plin de satisfacții în alte situații.

Shaun Harrison

Fondator, Quest Baits - Anglia

Dar, cel mai bine ar fi ca renumitului pescar și publicist englez sa se prezinte singur, așa că vă propun spre lecturare articolul „Autoportret” publicat de Shaun în revista „Pescar la crap” cu câțiva ani în urmă:

Autoportret

Numele meu este Shaun Harrison și am fost dintotdeauna fascinat de pești. Am avut o varietate de acvarii și eleșteie acasă la părinții mei în care țineam tot felul de vietăți. Peștii îi cumpăram din magazinele pentru animale de companie sau îi prindeam în râul din apropiere cu o mică plasă legată de un băț.

Shaun Harrison cu un crap in iarba

Prindeam crapi și-mi făceam momelile încă de prin anii 1970

Shaun Harrison cu doi crapi in zăpadă

Încă o fotografie de la începutul anilor ’80, tot pe râul Trent, Anglia

Am trecut apoi la pescuitul cu vargă care m-a determinat foarte repede să nu mai fiu atât de interesat de peștișori. Am început să vizez deliberat peștii mai mari pentru că erau mai dificil de prins și ofereau driluri mai spectaculoase. Urmăream să prind cleni mari cu momeli și apoi știuci. In 1977 pescuiam la clean pe zăpadă în râul Trent aici în Marea Britanie, când am agățat din greșeală primul meu crap. De fapt am reușit să prind trei crapi până la sfârșitul zilei respective și din acel moment viața mi s-a schimbat complet.

Eram de asemenea preocupat de rugby și de muzică, dar văzând acei crapi și simțind atâta forță prin vargă brusc nu am mai vrut să fac nimic altceva. Cred că este suficient să vă spun că atât cântatul la chitară cât și rugby-ul s-au dus pe apa Sâmbetei. Singurul lucru la care puteam să mă gândesc era pescuitul la crap.

În perioada respectivă eram încă la școală și având afară în curte un lac plin cu crapi în care nimeni nu avea voie să pescuiască și care era exact sub fereastra clasei, nu prea puteam să mă concentrez prea bine la ce se discuta in clasă.

Captura de crap din anul 1983

Crap capturat în anul 1983

Walkers of Trowell, locul în care am muncit 25 de ani

Am renunțat la școală și, pe lângă mulți alții, m-am prezentat la un interviu pentru un job intr-un mare magazin de articole de pescuit din vremea aceea – Walkers of Trowell. Nu știu cum, dar am primit slujba. Am fost angajat să construiesc și să dezvolt departamentul de crap pentru că la vremea aceea ei nu vindeau pe acest segment decât lansete, fire și mulinete.

Ei bine, douăzeci și cinci de ani mai târziu devenisem foarte mândru de ceea ce realizasem, dar simțeam că misiunea mea se încheiase la Walkers of Trowell.

Observând că piața era invadată de boiliesuri ieftine, folosite doar pentru a purta aromele în timp ce boiliesurile de foarte buna calitate, de tip hrană, care chiar ar fi fost benefice pentru crapi, lipseau complet de pe piață și, știind că nu aș fi putut să vând clienților nadele care îmi aduseseră un succes enorm de-a lungul anilor, m-am hotărât să pun bazele unei noi companii de nadă – Quest Baits pentru a furniza pescarilor exact același tip de nade pe care le foloseam și eu.

Agendă cu rețete și pliante vechi despre momeli pentru crap

Prima mea agendă cu rețete și câteva pliante vechi despre momeli

Am început să scriu in mod regulat pentru revistele din Marea Britanie pe la mijlocul anilor ’80 și curând am fost contactat de diverse companii care vroiau să-mi devină sponsori in momentul in care au văzut cine eram, ce scriam și ce prindeam. Asta se întâmpla pe vremea când rar găseai pe cineva sponsorizat. Am petrecut mulți ani lucrând pentru Kevin Nash Tackle and Bait și chiar am fost responsabil de apariția câtorva nade din gama lor cum ar fi Sting Oil, Amber Attract base mix, Whisky și așa mai departe, precum și multor altor lucruri care acum se găsesc în trusa oricărui pescar. Mi-a fost foarte greu să îi spun lui Kevin Nash că puneam bazele unei companii rivale, la fel de greu ca atunci când a trebuit să-i spun și managerului meu de la Walkers of Trowell că plec după douăzeci și cinci de ani.

Ei bine, continui să scriu de mai bine de douăzeci și cinci de ani și cred că acest lucru se datorează faptului că din când în când am avut ceva interesant de spus. Articolele mele au fost publicate în multe țări și acesta este un lucru de care sunt foarte mândru dar chiar nu știu pentru câte reviste am scris. Am avut câteva serii mai lungi de articole in probabil ceva mai mult de 30 de reviste doar in Marea Britanie ceea ce ar înseamnă aproape 1000 de articole. Timp de patru ani am scris și o rubrică săptămânală. Pe lângă scris, am apărut și în câteva emisiuni TV precum și pe multe DVD-uri.

Coperta revistei Super Pescar Martie 2012

Shaun Harrison pe coperta revistei Super Pescar, numărul din Martie 2012.

primul sediu al companiei Quest Baits

Prima locație Quest Baits. Ne-am mutat de câteva ori de atunci.

Compania Quest Baits a avut un succes uriaș și acesta este lucrul de care sunt cel mai mândru. Este felul meu de a da ceva înapoi acestui sport și peștilor care mi-au oferit atâtea satisfacții și beneficii de-a lungul anilor. Acum nu mai am acele nade speciale și secrete – acum toate sunt la dispoziția tuturor.

numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This