Boilies Pop Up (flotant) cu pastă solubilă și miez de plută: un avantaj tactic în pescuitul la crap!

7 mai, 2012 | 0 comentarii

Boilies pop up (flotant) cu pastă solubilă

Am avut foarte mare success în ultimii ani cu momelile de cârlig pe care mi le-am făcut singur, în special cu boilies pop up (sau boilies flotant) făcut cu pastă solubilă de boilies și biluțe de plută. Nu am nimic împotrivă folosirii pop up-urilor pentru pescuit din magazine, dar faptul că mi le fac singur îmi oferă câteva avantaje notabile.

  • În primul rând, indiferent de cât de mult timp le las în apă, știu sigur că vor rămâne la fel de flotante; acest lucru este important atunci când folosim monturi pop up care au nevoie de o momeală foarte flotantă cum ar fi montura Chod Rig, special concepută pentru boiliesuri pop up. Dacă aș fi nevoit, aș fi mai mult decât bucuros să îmi las monturile în apă câteva zile la rând, știind că nu își vor pierde flotabilitatea.
  • În al doilea rând, îmi oferă avantajul de a putea regla cantitatea de aromă de pescuit, precum și de a adăuga diverși aditivi atractanți sau chiar să schimb culoarea boiliesurilor pentru a le face mai vizibile. În pescuitul cu boilies, nu am înțeles niciodată obsesia de a le  face pe cele folosite la cârlig de aceeași culoare cu cele cu care nădim – vreau ca ale mele să iasă în evidentă pentru a fi mai atractive pentru crapi.
  • În al treilea rând, părerea mea este că un boilies flotant cu miez de plută, prin faptul că este atât de flotant, se comportă diferit; adăugand cu grijă o alică de plumb de dimensiunea potrivită sau putină pastă de tungsten, putem să le facem să se comporte exact ca celelalte boiliesuri de pe fundul apei, astfel încât monturile mele devin foarte greu de detectat de către crapi.

Rețeta boilies-urilor pop up cu miez de plută

Am fost întrebat de multe ori cum se procedează atunci când vrei să îți faci propriile pop up-uri cu biluțe de plută și din fericire gama de paste solubile de boilies gata preparate de la Quest Baits simplifică foarte mult acest proces. Este suficient să scoateți pasta solubilă din cutie – preferata mea este pasta Rahja Spice-și să adaugați puțin lichid pentru a o umezi un pic. Prefer să adaug putină pudră de albuș de ou iar ca lichid folosesc un Glug (atractant lichid nutritiv și aromatic) sau un Dip. Dacă vreți să modificați culoarea, adăugați un pic de colorant în momentul în care frământați pasta. Este foarte greu să descrii în cuvinte consistența potrivită a pastei pentru a ști când este gata; folosesc momeli din pastă solubilă de mai bine de 30 de ani, așa că știu exact ce consistentă trebuie să aibă. Oricum, în prima fază trebuie să fie destul de umedă pentru că urmează să adăugăm ingredientul cheie, pudra de albuș de ou, cunoscută și ca albumină de ou.

Acest articole este scris despre nade si momeli in general: momeala vizibila este un boilies flotant? Gustoasa este tot un boilies pop-up? Aromata? Sau toate la un loc?

Pasta solubila boilies

Va propun o mica discutie asupra boiliesurilor flotante. Monturi pentru aceste boiliesuri gasiti in site, in capitolul „Monturi”, mai precis Snowman running rig (o montura foarte interesanta pentru momeli si nade) sau Banana rig, prezentate de Andy Sivu. Despre echilibrare s-a vorbit deja, gasiti informatia in site despre montura boilies. Toate bune si frumoase despre pescuit monturi si nimic nou sub soare. Totusi de ce boiliesuri flotante pentru monturi pentru pescuit? Asa cum stiti deja despre monturi boilies, boiliesurile flotante se comporta in prima faza ca un burete deci avem toate posibilitatile sa-i oferim crapului o momeala gustoasa si aromata, asa cum spuneam la inceput. Ce facem in ceea ce priveste monturi pescuit?

Pop Up pescuit

Un dip traznet pentru pescuit monturi ce-i trebuie crapului acum primavara, cat timp apa nu s-a incalzit? Toata lumea este de acord asupra unui ingredient: ALCOOLUL in nade si momeli pentru monturi pentru pescuit! Sunt diverse pareri despre boilies pop-up si cat de important este alcoolului in apa rece, imprastierea, temperatura etc. Cert este ca multe momeli si nade s-au dovedit a fi prinzatore, deci baza din dip va fi un alcool si poate fi folosit cu o anumita montura boilies. Aici alegerile de boilies flotant sunt numeroase si sunt influentate si de gustul si preferintele pescarilor. Putem alege de la wisky simplu, (cunosc eu un fanatic in ceea ce priveste monturi boilies) pana la whisky sau creme alcoolice de fructe si care sunt potrivite pentru tot felul de monturi pescuit si acestea sunt bazate pe arome sintetice si sunt foarte eficiente la pescuit monturi.

Boilies pop up

Desigur in legatura cu nade si momeli, un alcool simplu nu va fi de ajuns asa ca mai completam cu ceva indulcitor daca este cazul (daca folositi o visinata autentica romaneasca, dulce de lesini nu mai este cazul de suplimente) dar de aici incep sa lucreze boilies flotant si preferintele personale. Am uitat sa va spun despre monturi pentru pescuit, unele boiliesuri flotante se vand si cu o mica fiola de ACTIVATOR pentru montura boilies, eu am pus-o in dipul meu, cred ca-si are rostul ei in folosirea acestor bilute. In acest dip eu imi tin boiliesurile si momeli si nade (si cele flotante si cele normale pentru monturi boilies) si cate 2-3 saptamani. Nu va temeti de boilies pop-up, chiar imbibate din plin cu acest dip boiliesurile flotante bune vor pluti si vor fi bune pentru monturi pescuit.

Montura pop up

Mai departe testati si voi nade si momeli pentru monturi pentru pescuit si impartasiti si din experienta voastra, pe site sau pe forum. Pescuit monturi: chiar si boiliesurile solubile au o coaja, o crusta mai neteda si mai putin permeabila. Pentru monturi pescuit, marirea suprafetei de absorbtie/expunere puteti coji un strat fin de la suprafata boiliesului sau puteti taia boiliesurile in jumatate. Pe montura cu boilies flotant pentru monturi boilies puteti pune jumatatile normal sau fluture intepenite cu un stopper de silicon. ATENTIE in legatura cu boilies pop-up: nu va sfatuiesc sa folositi altceva decat silicon pentru ca miros ingrozitor montura boilies.

Pop Up Crap

Daca vreti sa incercati aceasta momeala va recomandam boiliesurile solubile distribuite de Quest Baits, la preturi incepand cu 36 lei. Sunt boiliesuri de o calitate foarte buna, testate si dovedite a fi prinzatoare, fabricate dupa retete marca Quest Baits. La o privire mai atenta la momeli si nade puteti observa ca nu sunt simple ci boiliesuri ce contin fainuri si seminte de calitate. Testati-le si va asteptam cu poze cu trofee.

Acest produs este oferit de majoritatea fabricanților de nadă, dar eu îl cumpăr de obicei din supermarket: este vorba de pudră de albuș de ou de la Dr. Oetker, un ingredient pentru prăjituri care se vinde în cutii de câte șase plicuri.

Dar să ne întoarcem la pastă. Pudra de albuș de ou trebuie frământată foarte bine cu pasta umedă până când pasta devine puțin mai tare și se desprinde singură de pe degete. Dacă încă se lipește de palme, atunci mai trebuie să adăugați pudra. Spălați-va și ștergeți-va bine pe mâini, apoi mai adăugați pudra de albuș de ou și continuați să frământați până când pastă ajunge la consistență perfectă. Lăsați-o apoi să se odihnească în frigider pentru o oră sau două, pentru că ingredientele să se omogenizeze bine. Dacă aș fi folosit un mix de boilies, aș fi amestecat mixul și albumină de ou cu atractanții lichizi Glug și aș fi folosit doar albușuri de ou. Dacă punem oul cu tot cu tot cu gălbenuș, pop-up-urile noastre vor luă apa și se vor înmuia mult mai repede.

Pudră de albuș de ou pt. boilies pop up (flotant)

Pudră de albuș de ou folosită in rețeta boiliesului pop up (flotant)

Fabricarea pop up-urilor cu miez de plută

Odată ce pasta este gata nu mai trebuie decât să îmbrăcați biluțele din plută cu pasta (n.r. pentru ca pasta să se lipească mai bine de suprafața biluței de plută, țineți biluțele pentru câteva minute într-un vas cu apă înainte de rulare). De obicei urmăresc să obțin boiliesuri de 15mm sau mai mari, dar să fiu sincer nu cred că dimensiunea are o importantă prea mare. Folosesc un boilies normal de 15mm ca model când rulez pop-up-urile ca să pot ști cât de mari trebuie să fie. Pentru un boilies pop up pentru snowman prefer biluțe de plută de 10mm, iar pentru un boilies pop up pe care îl folosesc singur pe firul de păr, prefer biluțe de 12mm pe care le îmbrac în pastă. Puteți să cumpărați biluțele de plută din magazine online unde le găsiți mai ieftin. Acum luați o bucată de pastă și îmbrăcați biluța de plută. Puneți boiliesul în mijlocul palmei și dați-i o formă sferică rulând-ul între palme cu o mișcare circulară. Dacă vi se pare prea mare sau prea mic, adăugați sau rupeți puțină pastă și rulați-l încă o data între palme.

Acum nu mai trebuie decât să fierbeți pup-up-urile exact ca atunci când faceți boiliesuri normale. 90 de secunde ar trebui de regulă să fie de ajuns. În această fază s-ar putea să se umfle un pic și să pară ceva mai mari decât v-ați dorit. Nu vă îngrijorați. Eu le las să se usuce într-un loc cald și uscat pentru cel puțin o săptămâna. Vreau să fie uscate și tari ca piatră. Pe măsură ce se usucă se vor micșora. În final le pun într-un borcan în care adaug puțin Dip sau Glug atât cât să am o peliculă subțire de lichid peste suprafața boiliesurilor. Prefer Glug-urile și nu Dip-urile pentru că de obicei repet aces proces de 3 ori. După câteva zile pup up-urile vor începe să absoarbă lichidul și încet încet vor părea din nou uscate. Când se întâmplă asta mai adaug puțin lichid și repet întregul proces. Pup-up-urile obținute nu se vor strica niciodată. Pentru a le atașa unei monturi puteți să le străpungeți și să le fixați cu un stopper sau le puteți lega cu ață dentară.

La prima privire poate părea destul de multă muncă, dar să știți că întregul proces este foarte simplu. Dacă v-ați întrebat cum ați putea să vă faceți propriile pop-up-uri cu miez de plută, atunci aceasta este metoda care a dat rezultate pentru mine. Credeți-mă că asta vă poate face să aveți rezultate uimitoare.

Fir intins, Elie Godsi.


<p>Articole cu subiecte asemănătoare găsiți în grupul de articole <strong>'''.'</strong></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p>Articolul face parte din secțiunea <strong><a href="https://www.questbaits.ro/blog-pescuit/">Blog de pescuit</a></strong></p>

Publicat inițial pe site-ul www.questbaits.com/blog/; Traducere de Marius Mardale.


numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This