Nadă pentru feeder ieftină: Grounbait-ul lui Archie

14 mai, 2012 | 1 comentariu

groundbait

Pe piață există o mulțime de groundbait-uri bune, dar ca să cumperi câte o pungă de fiecare dată când mergi la pescuit, te costă cam mult. Acest mix, care este ușor de modificat după preferințele fiecăruia, este cel pe care îl folosesc de 20 de ani, în special ca nadă pentru feeder.

De asemenea este foarte ieftin și ușor de pregătit.

Sunt patru ingrediente de bază:

 • pesmet alb
 • pesmet negru
 • faină de porumb
 • tărâțe

Eu cumpăr câte un sac din fiecare și le depozitez în lădițe de plastic. Vor rezista o veșnicie dacă sunt păstrate într-un loc uscat. Dacă doi sau trei pescari care își doresc nade ieftine pentru pescuit împart cheltuielile, vor obține o nadă ieftină pentru cel puțin doi ani.

1. PESMET DIN PÂINE ALBĂ…

Acesta este un liant. Cu cât folosiți o cantitate mai mare cu atât mai bine închegat va deveni groundbait -ul.

2. PESMET DIN PÂINE NEAGRA…

Este un ingredient mai activ decât pesmetul alb, dar nu este un liant la fel de puternic.

3. FĂINĂ DE PORUMB…

Un alt liant foarte fin iar când este perturbat de pești, acesta se va ridica ca un nor în apă pentru o anumită perioadă de timp.

4. TĂRÂȚE…

Acest ingredient adesea este trecut cu vederea de pescari, fiind folosit foarte puțin în prezent în rețete de nade, dar este vital oricărui mix. Luați o mână plină, umectați, stoarceți cât puteți de tare și apoi aruncați în apă – veți vedea cum se va separa imediat. Nu se leagă, așa că în funcție de cât de mult folosiți, puteți controla viteză cu care mix-ul dumneavoastră se va dezintegra în apă. Tărâțele pot fi procurate de la magazinele cu hrană pentru animale și dacă le cumpărați la saci, vor fi foarte ieftine. Eu am cumpărat un sac de 40 kg cu 7 Lire Sterline și această cantitate este suficientă pentru nada de pescuit a trei pescari timp de 2-3 ani.

REȚETA GROUNDBAIT-ului

Eu folosesc vase ieftine din plastic, gradate, pentru a măsura ingredientele, vase care au imprimate diverse măsuri de volum pe margine, inclusiv pinte (1 Pintă Imperiala= 0,568 litri).

 • TĂRÂȚE: 1 PINTĂ (568 ml)
 • PESMET NEGRU: 1 PINTĂ (568 ml)
 • FĂINĂ DE PORUMB: ¾ PINTĂ (426 ml)
 • PESMET ALB: ¾ PINTĂ (426 ml)
 • APĂ: ¾ PINTĂ (426 ml) la 1KG de mix uscat
 • ATRACTANȚI LICHIZI SAU SOLIZI: după preferințe
Archie Braddock cu o platica

Archie Braddock, creatorul unor aditivi picanți pulbere de mare succes în pescuitul la alte specii decât crapul.

Amestecați-le bine și veți obține cam 1 kg de ingrediente uscate. Acesta este groundbait-ul meu standard pe care-l folosesc ca nadă pentru feeder sau pentru orice altă utilizare. Dacă vreau să fac bulgări care să se lege mai bine, voi reduce cantitatea de târâte cu un sfert și voi crește cantitatea de pesmet alb cu un sfert. Pentru ca mix-ul să se desfacă mai ușor, vice versa. Dacă doriți, puteți jongla cu toate ingredientele pentru a obține diverse mix-uri pentru groundbait.

 Retete nada crap, nada caras, babusca, biban, lin, clean, mreana, platica, platica: Aceste asunt retetele de groundbaits sau de nade pescuit ieftine standard ale mele. Daca vreau sa se lege mai bine, voi reduce cantitatea de tarate cu un sfert si voi creste cantitatea de pesmet alb cu un sfert si astfel voi obtine o nada ieftina in continuare. Vice versa, pentru nada feeder pentru ca mixul sa se desfaca mai usor. Daca doriti, puteti jongla cu toate ingredientele pentru a obtine diverse mixuri pentru groundbait.

 Groundbait

La 1 kilogram de groundbaits uscate eu adaug 426 ml de apa. Amestecati-le bine si lasati aceste nade pescuit 20 de minute ca sa absoarba apa. Veti obtine un groundbait destul de uscat la care, mai puteti adauga apa cand sunteti pe mal la pescuit la aceata nada ieftina. Adaugati la cest mix uscat aditivii lichizi pe care-i doriti de la Quest sau cei uscati din gama Archie Braddock.

Nada feeder

In cantitatile recomandate pe flacoane si puteti sa o folositi si ca nada pescuit intr-un alt mod si anume ca nada feeder.

nada feeder

nada feeder

Puteti folosi in combinati cu aceste nade ieftine XOTIC SPICE pentru biban, babusca, platica si mreana, SUPA SPICE pentru babusca, biban, lin si clean, etc.

Groundbait

Retete nada caras, nada crap, babusca, biban, lin, clean, mreana, platica, platica. Inainte de adaugarea apei la aceata nada ieftina (daca folositi arome si aditivi lichizi), eu amestec aroma in apa respectiva. Daca adaugi faina de peste la mix, il slabesti si trebuie sa adaugi aditivi suplimentari pentru a lega mai bine mixul? Ma gandeam la nada pescuit la mixuri de groundbait pentru mreana. Folosesc atractanti pentru groundbaits care si-au dovedit eficienta si ca nada feeder, care au o dispersie foarte rapida in apa.Adesea am luat in considerare sa-mi fac propriul groundbait dar nu stiam de unde sa incep. Aceaste retete de nade ieftine imi dau un punct de plecare si ma ajuta sa inteleg proprietatile unor ingrediente.

Adăugați la cest mix uscat două tipuri de aditivi:

Atractanti pentru crap lichizi

Glug – atractanți pentru crap, lichide nutritive și aromatice

 • lichidele nutritive și aromatice pe care le doriți (Quest Baits produce lichidele atractanți Glug folosiți în special pentru pescuitul la crap)

sau:

 • aditivi uscați (Quest Bits comercializează aditivii pulbere pentru nadă de pescuit pentru alte specii decât crapul, cei din gama Aditivi picanți Archie Braddock). De exemplu, puteți folosi sortimentul XOTIC SPICE pentru biban, babușcă, plătică și mreană, SUPA SPICE pentru babușcă, biban, lin și clean, etc.
aditivi pescuit solizi pulbere Archie Braddock

Aditivi picanți stimulatori de hrănire (pulbere) pentru alte specii decât crapul

Acest groundbait aromat îl folosesc ca nadă pentru feeder. În locul de pescuit il introduc pe feeder, la capetele deschise ale momitor. Îl mai introduc în locul nădit cu un bait dropper.

Groundbait

Retete nade crap: Si eu folosesc nada ieftina si groundbait-ul in acelasi fel, ca un purtator de arome pe naditoare cu capetele deschise si in trecut am folosit Mega Carp si Mega Spice adaugate la mix. In ultimul timp am folosit Bait Glug-urile de la Quest si am avut succes cu Surf ‘n ‘Turf si cu Rahja Spice in groundbaits. Este posibil sa adaugi faina de peste la mixul meu dar te sfatuiesc sa nu depasesti o anumita concentratie rezonabila.

Nada feeder

Daca simti ca nada pescuit se slabeste prea mult, mai adauga pesmet de paine alba. De obicei, grounbait –ul il folosesc ca nada feeder si anume un purtator pentru aromele lichide dizolvate in apa adaugata mixului si aceste nade ieftine aromate le introduc in locul de pescuit pe un feeder (ca dopuri la capetele deschise ale momitorul) sau cu un bait dropper.

La 1 kilogram de mix uscat eu adaug trei sferturi de pintă de apă (3/4 pintă = 426 ml) folosind același vas gradat. Amestecați-le bine și lăsați-le 20 de minute ca să absoarbă apa. Veți obține un groundbait destul de uscat la care, dacă este necesar, mai puteți adăuga apă când sunteți pe malul apei la pescuit.

Înainte de adăugarea apei (dacă folosiți arome și aditivi lichizi), eu amestec aroma în apă respectivă cu care prepar groundbait-ul. Folosesc numai aditivi atractanți care și-au dovedit eficiența, fie ei lichizi sau solizi, dar cu arome „subtiri” care au o dispersie foarte rapidă în apă.

Fire întinse, Archie Braddock.


Comentariu scris de Ron Key, membru al echipei Quest Baits: Bună postare Archie! Adesea am luat în considerare să-mi fac propriul groundbait dar nu știam de unde să încep. Această postare îmi dă un punct de plecare și mă ajută să înțeleg proprietățile unor ingrediente.

Dacă adaugi făină de pește la mix, îl slăbești și trebuie să adaugi aditivi suplimentari pentru a legă mai bine mix-ul? Mă gândeam la mix-uri pentru mreană. Noroc, Ron.


Comentariu scris de Archie Braddocks: Este posibil să adaugi făină de pește la mix-ul meu, dar te sfătuiesc să nu depășești o concentrație de 20%. Dacă simți că se slăbește prea mult, mai adaugă pesmet de pâine albă.

Un alt ingredient foarte util de care nu am amintit în articol, este Micro Feed – imitații de icre. Shaun Harrison l-a conceput ca niște imitații de icre care produc o atracție vizuală foarte mare pentru pești, dar au și o rată de dizolvare constantă și îndelungată (după ce aromele introduse de noi s-au spălat, vom rămâne cu acele mici firimituri care imită icrele și care emit în continuare atractanți în zona nădită). Se integrază foarte bine și ușor în groundbait. Merită încercat. Eu l-am folosit cu succes.

De obicei, grounbait –ul îl folosesc ca un purtător pentru aromele lichide (dizolvate în apă adăugată mix-ului, asa cum am mentionat anterior) și acest groundbait aromat îl folosesc ca dopuri la capetele deschise ale momitorul. Câteodată îl mai introduc în locul nădit și cu un bait dropper.


Comentariu scris de Ron Key: Mulțumesc Archie. Și eu folosesc groundbait-ul ca un purtător de arome pe năditoare cu capetele deschise. În trecut am folosit Mega Carp și Mega Spice adăugate la nadele mele de pescuit. În ultimul timp am început să folosesc Glug-urile de la Quest Baits care sunt lichide nutritive și aromatice în același timp, atractanți pe care-i folosesc în special pentru pescuitul la crap. Am avut succes cu Surf ‘n’ Turf (versiunea nouă se numește Questrami) și cu Rahja Spice în groundbait. Mulțumesc încă odată, Ron.


Comentariu scris de Shaun Harrison, fondatorul companiei Quest Baits: Un sfat superb, Archie! Totul are sens.


<p>Articole cu subiecte asemănătoare găsiți în grupul de articole <strong>''.'</strong></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p>Articolul face parte din secțiunea <strong><a href="https://www.questbaits.ro/blog-pescuit/">Blog de pescuit</a></strong></p>

Publicat inițial pe site-ul www.questbaits.com/blog/


numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This