Pasta solubilă: reînmuierea pastei
Dacă veți purta în trusa voastră de pescuit pentru mai mult timp un tub de pastă solubilă (pasta din care sunt rulate și boiliesurile), veți vedea că aceasta va începe să se întărească și va deveni uscată și fărâmicioasa, astfel încât va deveni foarte greu de folosit ca momeală pentru cârlig sau chiar și pentru momitor. În această situație am doua variante la dispoziție pentru a face pasta solubilă să „revină la viață”.
În primul rand, port cu mine și o lingură deoarece mi se pare mult mai ușor să scot pasta solubilă din flaconul său cu o lingură decât să scobesc cu degetele după ea.
Odată ce am scos bucata pe care vreau să o folosesc, îmi umezesc mâna în apă și remodelez momeala.
Dacă am nevoie de o cantitate mai mare de pastă solubilă adaug acasă niște ulei peste ea. Pentru cele mai multe momeli folosesc ulei de porumb, dar câteodată folosesc ulei de pește pentru momelile cu arome de pește. Adăugarea uleiului va păstra pasta solubilă în stare buna de utilizare pentru o perioadă mai mare de timp. Supermarketurile sunt pline de diferite uleiuri cu arome, deci există multe variante pentru a experimenta. Și uleiul de nuci merită încercat.
Fir întins, Shaun Harrison.
Pasta solubila boilies
Ca si in cazul tuburilor cu nade si momeli, cand sunt la pescuit nu le tin la soare iar acasa le pastrez intr-un mediu racoros. Cred ca pasta solubila este foarte subestimata iar eu am avut rezultate grozave atat in pescuitul stationar la match cat si in pescuitul la crap. Precum stii, pentru momeli si nade sunt adeptul mularii pastei in jurul unui boilie micsorat pentru pescuitul la mreana iarna. Aceasta metoda mi-a adus multe rezultate si este ceva in care am incredere totala. Mi-a placut mereu pentru nada pescuit sa folosesc boiliesuri inghetate si pasta solubila pentru orice momeli si nade.
Pasta boilies solubila
In ceea ce priveste nade si momeli, unul dintre lucrurile pe care obisnuiesc sa le folosesc la pasta solubila pentru un pescuit potrivit pentru iarna adica la o temperatura a apei mai mica de 6 grade Celsius este sa ii dau un impuls prin folosirea aromei corespondente. Scot pasta din tub si o modelez in 4 bulgari egali de nada pescuit. Pun 5 ml de aroma de boilies in 2 pungi
Pasta boilies
Pentru congelator si apoi adaug bulgarii de pasta solubila in fiecare punga. Agit pungile cu nada pescuit pana cand aroma a fost absorbita de pasta si apoi le pun la congelator peste noapte. Scot punga din congelator cam cu 3 ore inainte de a merge la pescuit astfel incat pasta solubila sa se dezghete incet pe mal. Se pare ca acesta metoda ajuta la eliberarea rapida a aditivilor si atractantilor din momeli si nade.
Pasta solubila
Obisnuiam sa umplu o cutie veche de nade si momeli cu 5 ml de aroma la 50 ml de apa si sa o car cu mine in geanta. Daca am luat cu mine prea multa pasta solubila si aceasta a inceput sa se usuce, voi folosi niste lichid din cutie pentru pasta uscata pentru ca aceasta sa devina din nou utilizabila. Imi aduc aminte de pescuitul la crap iarna, impreuna cu tatal meu, cand aveam nevoie de momeli si nade si am vazut cum momeala din pasta solubila, inainte de aparitia boilies-urilor, era atat de eficienta. Este un lucru pe care nu o sa il uit niciodata si este un motiv in plus pentru increderea pe care o am in momelile din pasta solubila.
Comentariu scris de Jamie Simpson, membru al echipei Quest Baits: Salut Shaun. Am descoperit că dacă utilizez lichidul nutritiv și aromatic Bait Glug din același sortiment cu pasta solubilă pe care o folosesc (deci nu Dipul) și dacă îl integrez în pasta solubilă prin frământare, aceasta devine mai moale și în același timp prinde o aroma mai puternică (mănușile de latex sunt bune de utilizat pentru ca mâinile sa nu prindă și ele un miros puternic și pentru ca momeala sa nu fie contaminată cu mirosul corpului uman). Ca și în cazul tuburilor cu boilies pop-up, când sunt la pescuit nu le țin la soare iar acasă le păstrez într-un mediu răcoros. Cred ca pasta este foarte subestimată iar eu am avut rezultate grozave atât în pescuitul staționar la match cât și în pescuitul la crap. Salutari, Jamie.
Comentariu scris de Pat Gillett, membru al echipei Quest Baits: Salut Shaun. Precum știi, pentru pescuitul iarna la mreană sunt adeptul folosirii pastei ca momeală pentru cârlig prin mularea acesteia în jurul unui boilie micșorat prin decojire. Această metodă mi-a adus multe rezultate și este ceva în care am încredere totală. Mi-a plăcut mereu să folosesc boiliesuri înghețate Special Crab și pasta solubilă.
Unul dintre lucrurile pe care obișnuiesc să le folosesc la pasta solubilă pentru „un pescuit potrivit pentru iarnă” (să spunem la o temperatura a apei sub 6 grade Celsius) este să îi dau un impuls patei solubile prin folosirea aromei de pescuit corespondente pastei. Scot pasta din tub și o modelez în 4 bulgari egali. Pun apoi 5 ml de aromă de pescuit din același sortiment cu pasta de boilies în 2 pungi pentru congelator și apoi adaug bulgării în fiecare pungă. Agit pungile până când aroma a fost absorbită de pastă și apoi le pun la congelator peste noapte. Scot punga din congelator cam cu 3 ore înainte de a merge la pescuit (astfel încât pasta solubila să se dezghețe încet pe mal). Se pare că acestă metodă ajută la eliberarea rapidă a atractanților.
De asemenea, obișnuiam să umplu o cutie veche de la o rola de film cu 5 ml de aromă la 50 ml de apă și să o port cu mine în geantă. Dacă am luat cu mine prea multă pastă solubilă și aceasta a început să se usuce, voi folosi niște lichid din cutie (în loc de apă simplă) pentru pasta uscată pentru ca aceasta să devina din nou utilizabilă. Îmi aduc aminte de pescuitul la crap iarna, împreuna cu tatăl meu (fiind copil in anii 1970) și am văzut cum pasta solubilă folosită ca momeală la cârlig (asta se întâmpla înainte de apariția boiliesurilor) era atât de eficientă. Este un lucru pe care nu o sa îl uit niciodată și este un motiv în plus pentru încrederea pe care o am în momelile din pasta solubilă. Salutari, Pat.
Publicat inițial pe www.questbaits.com/blog/; Traducere de Andrei Nicolae.
Părerea dumneavoastră este bine-venită.
Așteptăm cu interes să v-o exprimați mai jos, la comentarii.