Monturi pentru crap pe ape curgătoare
Îmi place să păstrez lucrurile foarte simple atunci când pescuiesc pe râuri pentru că pur și simplu foarte rar am avut nevoie să folosesc lucruri mai complicate. Aceasta îmi convine de minune când vine vorba despre monturi pentru crap pe ape curgătoare din două motive:
- pentru că o simplă montura de tipul „nod fără nod” pare să fie extrem de eficientă pentru pescuitul pe râuri, prinzând crap după crap;
- pentru ca sunt nevoit să leg mult mai multe monturi (și eu urăsc să leg monturi) când pescuiesc pe râuri decât o fac atunci când pescuiesc pe lacuri. Cu siguranță avem parte de mult mai multe agățături pe râu.
Acestea fiind zise, am venit cu o montură foarte eficientă pentru pescuitul la crap pe ape curgătoare și sunt convins că aceasta mi-a adus foarte mulți pești bonus.
Eram sigur că ratez multe capturi datorită bizarelor bătăi și tremurături ale vârfului lansetei care apar atunci când clenii și plăticile se joacă cu momeala noastră. Totuși, diferența era că vedeam crapi prezenți în zonă unde pescuiam. Odată, când am tras la una dintre aceste bătăi anemice, am reușit să agăț un crap.
Asta m-a făcut să-mi pun serios mintea la contribuție și am ajuns la următoarea concluzie: orice absorbire a momelii din aval de montură (adică cu peștii înotând împotriva curentului), nu ar fi permis momelii niciun fel de mișcare (deoarece montura era deja întinsă la maxim de curent în direcția în care era absorbită momeala de către pești). Mi-am stors creierii pentru a rezolva această problemă pentru că eram convins că metabolismul încetinit cauzat de temperatura mai scăzută a apei din râuri mă costa câțiva pești bonus.
Forfacul
O buclă formată cu elastic de rubeziană. Am folosit elastic roșu numai pentru a-l putea observa mai ușor în această imagine de exemplificare. În forfacurile reale nu folosesc elastic roșu.
Această buclă elastică oferă un pic de mobilitate momelii, înainte ca totul să fie întins la maxim și să se blocheze de plumb.
Soluția mea la problema menționată anterior: în forfac, am încorporat o bucată mică de elastic de rubesiană. Am folosit un nod opritor standard (folosit și la marker-ele de pe liniile de pescuit), dar am legat ambele capete ale elasticului de forfac cu acest tip de nod. Apoi, am ținut de ambele noduri și am întins elasticul. După ce îi dau drumul, se creează o buclă pe forfac. Această buclă elastică oferă un pic de mobilitate momelii, înainte ca totul să fie întins la maxim și să se blocheze de plumb.
O buclă formată cu elastic de rubeziană
În prima partidă în care am implementat această mică, dar foarte importantă inovație pentru forfac, am prins câteva plătici. Nu-i mare scofală, probabil că vă gândiți, dar pe zona aceea de râu nu mai reușisem să prind vreo plătică până atunci. Așa cum fac de fiecare dată când încerc ceva nou, îmi place să am o referință pentru a putea compara rezultatele, așa că am pescuit cu două lansete pe același zonă nădită. La o lansetă am folosit forfacul cu bucla elastică (noul sistem) și la cealaltă lansetă, un forfac normal, clasic. Le-am tot schimbat între ele pozițiile în care lansam pentru a fi sigur că nu are absolut nicio importanță locul în care pescuiam. Toate plăticile au fost prinse la forfacul cu elastic. Impresionant! În partidele ulterioare, am reușit să prind mai mulți crapi, tot la această montură cu buclă elastică.
Forfacul pentru râuri, cu bucla formată
Forfacul în sine (înainte de a-i atașa bucla elastică), este un forfac simplu pentru că îmi place să păstrez lucrurile foarte simple atunci când pescuiesc pe râuri, așa cum am mai spus. În schimb, în pescuitul la crap pe lacuri îmi place să folosesc forfacuri Combi-Link legate manual, putând astfel controla exact rigiditatea sau flexibilitatea forfacului respectiv, dar acest acest forfac este prezentat în detaliu în articolul Monturi crap: Care este cea mai bună montură pentru crap și de ce?.
Plumbi pentru ape curgătoare
În ceea ce privește plumbii, prefer plumbi sub formă de pară (normali sau aplatizați) sau folosesc o soluție mult mai eficientă, doi plumbi de dimensiune mai mică pe același clips. Aceasta a fost o descoperire accidentală făcută într-o seară când am văzut că nivelul râului era mult mai ridicat decât îmi imaginasem și nu aveam la mine plumbi suficient de mari. Spre ușurarea mea, am descoperit că poți să pui doi plumbi mai mici pe același clips clasic pentru plumb pierdut, dar și spre marea mea surprindere, am aflat că doi plumbi mai mici stau mult mai bine în curent decât un singur plumb mai mare.
Unde-s doi, puterea crește – doi plumbi mai mici stau mai bine în curent decât unul singur mai mare
Un mic truc legat de cum poți tine linia de pescuit pe fund și montura în loc pentru un timp destul de lung: lansați în amonte (împotriva curentului) și lăsați curentul să vă așeze firul pe substrat, în loc sa îl lăsați să vă agațe tot felul de mizerii care pot face ca plumbul să se miște din loc sau și mai rău, pot aluneca în jos pe fir și să ajungă să vă mascheze astfel montura. Poate că o să vi se pară puțin ciudat la început să faceți acest lucru dacă ați fost obișnuiți să lansați perpendicular pe curent sau ușor în aval. Lansările împotriva curentului vă pot face viața mai ușoară, așa cum v-am spus mai devreme, dar va trebui să fiți pregătiți pentru trăsături neașteptate pe cădere (când peștele vine către lansetă).
Un mic truc legat de cum poți ține linia de pescuit pe fund și montura în loc pentru un timp destul de lung: lansați în amonte (împotriva curentului) și lăsați curentul să vă așeze firul pe substrat.
Articolul de față face parte dintr-un articol mai amplu: Pescuitul la crap pe râuri – prima abordare, pe care vă invit sa-l citiți.
Aștept cu plăcere părerile sau întrebările în secțiunea de comentarii de mai jos.
Fir întins!
Shaun Harrison.
Explicații interesante, detalii pe-ntelesul tuturor, îl apreciez foarte mult pe domnul Shaun Harrison ! Mulțumesc !