Experimentand cu nivelul pH-ului momelilor
Cu toții am auzit pescari care dau vina pe condițiile meteorologice, fazele Lunii, presiunea atmosferică sau pe orice altceva pentru a justifica un rezultat slab la pescuit. Este doar o scuză sau este și ceva adevarat legat de faptul ca sunt și alți factori care pot influența o partida de pescuit? Părerea mea este ca sunt și alți factori care pot face diferența între success și eșec într-o partidă de pescuit, unul dintre aceștia fiind diferența dintre pH-ul apei și cel al nadei și momelilor pe care le folosim.
Întotdeauna fac tot ce îmi stă în putință pentru a avea rezultate bune într-o partida, alegerea locurilor de pescuit, a monturii precum și a nadei și momelilor s-au dovedit foarte importante până acum. Dar ce se întâmpla atunci când ai făcut toate aceste lucruri și rezultatele bune întârzie să apară? Să credem că pur și simplu nimic nu merge sau există un alt motiv pentru care crapii nu sunt interesați de momelile de pe monturile noastre? Am observat acest lucru anul acesta pe lacul unde pescuiesc eu în mod regulat. Am fost de-a dreptul năucit. Încrederea in propriile tactici mi-a fost de multe ori zdruncinată, dar singurul lucru care m-a determinat să pescuiesc mai departe a fost că nici ceilalți pescari nu prindeau. Trebuie să fie un alt motiv pentru care peștii sunt atât de greu de prins.
Apa din lacul respectiv are pH-ul ridicat în mod natural, ceea face ca lacul să abunde in vegetație. Acest lucru ar fi trebuit să fie valabil și anul acesta, dar a venit lunga perioada ploioasa din luna iunie. A plouat trei săptămâni la rand și toate planurile noastre de vacanță au fost ruinate, iar odată cu ele și vegetația de pe fundul lacului. Apa de ploaie are un pH foarte scăzut în comparație cu cel al lacului și luând în considerare cantitatea mare de apă adusă de ploile din vara vă puteți imagina cu ușurința că nivelul pH-ului apei din lac a scăzut considerabil.
Odată cu dispariția vegetației, toate vietățile care constituie hrana naturală a crapilor nu au mai avut unde sa se ascundă. Rezultatul a fost că peștii nu au mai fost nevoiți să scormonească după melci, larve sau alte gustări și nu a mai trebuit să se miște atât de mult cum o făceau de obicei. Acest lucru a făcut pescuitul foarte dificil vara asta în care am prins câțiva pești, dar nimic foarte spectaculos.
Doar la sfârșitul sezonului mi-a venit ideea să combin boiliesuri cu pH-ul diferit, unele cu pH ușor acid iar celelalte cu pH ușor alcalin. Sunt un adept al ideii că boiliesurile cu un pH diferit de cel al apei din lac determină peștii să se hrănească. Poate este un pic prea științific, dar diferențele de pH pot genera reacții chimice importante. Știm cu toții ce se întâmplă dacă amestecăm Coca Cola cu lapte de exemplu, iar in industria chimica amestecarea unui acid cu o baza poate duce la un dezastru. Înainte de a ajunge să avem coșmaruri cu profesoara noastră de chimie, această idee trebuia să aibă și un rezultat, și l-a avut. Am avut o noapte extraordinară în care am reușit să prind patru pești cu greutățile de 7,8 kg, 13,2 kg, 15,1 kg și un nou record personal in Olanda de 20 kg.
Ideea este că nu întotdeauna este atât de important care anume nade și momeli le folosești ci mai degrabă cum le folosești. O mică ajustare poate face diferență. Continuați să experimentați, dar păstrați lucrurile cat mai simple.
Mario Taal.
Comentariu scris de Shaun Harrison, fondatorul companiei Quest Baits: O partidă superbă Mario!
De obicei amestec mai multe feluri de boiliesuri atât pentru motivul descris de tine, cât și pentru a avea mai multe tipuri de semnale de hrană emise în apa. Mă surprinde faptul că văd atât de puțini pescari care să combine boiliesurile cu toate că nu au nicio reținere în a combina alte momeli și nade precum peltele, semințele etc.
Îmi amintesc o partidă pe lacul Margot când am prins pește după pește la Special Crab și Liver B8 (noua versiune a cestui boilies este Questrami) pe același fir de păr. Alte combinații au adus mult mai puțini pești cu toate că am folosit șase tipuri diferite de boiliesuri pe care le-am combinat. Semnalele emise de Crab și Questrami au fost cele căutate de pești. Din gama noastră de nade și momeli, Special Crab și Questrami sunt cele mai diferite în ceea ce privește valoarea pH-ului.
Comentariu scris de Mario Taal: Mulțumesc Shaun, am început să amestec diferite tipuri de boiliesuri cu mult timp în urmă. Întotdeauna încerc să mă gândesc la varianta cea mai simpla și în opinia mea crapii sunt la fel ca oamenii, fiecare are propriile preferințe în materie de hrana și arome. Cu cât varietatea de nade și momeli este mai mare, cu atât mai mulți crapi vor fi atrași pe locul nădit.
Comentariu scris de Shaun Harrison: Cam așa văd și eu lucrurile. Cel mai dificil lucru pe bălțile unde exista foarte multă presiune din partea pescarilor este să faci peștii să înceapă să se hrănească. Odată ce ai resuit asta, de cele mai multe ori lăcomia preia controlul asupra crapilor și vor mânca aproape orice.
Secretul este să îi determini să se hrănească cu ceva special la început. Ceva ce iese în evidență prin atracție, dar nu mă refer la boiliesuri sau alte nade viu colorate sau puternic aromate.
ph Nade si momeli
Odata cu disparitia vegetatiei deoarece pH-ul apei s-a modificat, toate vietatile care constituie hrana naturala a crapilor nu mai au unde sa se ascunda. Rezultatul este ca pestii nu mai sunt nevoiti sa scormoneasca dupa melci, larve sau alte gustari si nu a mai trebuie sa se miste atat de mult cum o faceau de obicei. Acest lucru face pescuitul la crap chiar si cu cele mai buna nade si momeli foarte dificil in acele perioade cu toate ca se pot prinde cativa pesti dar nimic foarte spectaculos.
Nade si momeli ph
Doar la sfarsitul sezonului mi-a venit ideea sa combin nade si momeli cu pH-ul diferit de pH-ul apei, unele cu pH usor acid iar celelalte cu pH usor alcalin. Sunt un adept al ideii ca un boilies cu pH diferit de cel al apei din lac determina pestii sa se hraneasca. Poate este un pic prea stiintific, dar diferentele de pH pot genera reactii chimice importante. Am avut o noapte extraodinara de pescuit la crap in care am reusit sa prind patru pesti la boilies cu greutati remarcabile.
Nade si momeli
Daca vorbim despre pescuit la crap, ideea este ca nu intotdeauna este atat de important care anume nade si momeali le folosesti ci mai degraba cum le folosesti in functie de pH-ul apei. O schimbare a gamei de boilies folosita poate face diferenta. Continuati sa experimentati dar pastrati lucrurile cat mai simple. Amestec mai multe feluri de boilies si pentru a avea mai multe tipuri de semnale de hrana in apa.
Publicat inițial pe site-ul www.questbaits.com/blog/; Traducere de Marius Mardale.
Părerea dumneavoastră este bine-venită.
Așteptăm cu interes să v-o exprimați mai jos, la comentarii.