Pescuit la crap primăvara: momeli, nadă, tehnici de pescuit și nădire

9 apr., 2017 | 2 comentarii

captura in pescuit la crap primavara

Pescuitul la crap primăvara devreme vă poate aduce capturile mult visate. Acum există momente în care puteți surprinde crapii mai puțin vigilenți.
Mi-a luat ani ca să capturez acest crap. Am reușit în primăvara lui 2016.

Mi-a luat ani ca să capturez acest crap. Am reușit în primăvara lui 2016.

Întrebare primită de la unul dintre cititorii noștri:
Cum ar trebui să-mi adaptez tehnica de nădit pentru pescuitul la crap primăvara având în vedere că peștii încep să se hrănească mai intens după lunile de iarnă cu apă rece?
Răspunsul lui Shaun Harrison:

Trezirea la viață

Sfârşitul de iarnă și începutul de primăvară sunt perioadele mele favorite pentru a merge la pescuit la crap. Odată cu mărirea zilei și micșorarea nopții, pare că întreaga natură simte că a venit momentul sa-și schimbe obiceiurile. Încet-încet totul revine la viață. Sunt sigur că numărul mai mare de ore de lumină a zilei are o influență mult mai mare asupra vieții sălbatice decât condițiile meteo efective din această perioadă. În mod cert crapii devin mult mai activi și eu, în consecință, încep să cam ignor starea vremii pe măsură ce crapii devin din ce în ce mai vioi.

Observ acest lucru la broscuțele din iazul meu din grădină – ies din hibernare cam în aceeași perioadă în fiecare an, indiferent dacă este încă ger sau nu sau dacă starea vremii în general s-a ameliorat sau nu. Nu are cum să fie foarte plăcut să fii un mic amfibian, cu pielea umedă, pe timp de îngheț, dar asta se întâmplă. Ceva le-a determinat să se trezească din nou la viață.

Crapii, cu siguranță nu fac excepție.

iaz in curte primavara

Iazul meu din gradină, în această primăvară.

broscuta infrigurata

Broscuțele par neputincioase în încercarea de a se proteja.

Sunt sigur că numărul mai mare de ore de lumină a zilei are o influență mult mai mare asupra vieții sălbatice decât condițiile meteo efective din această perioadă.

Creșterea numărului de ore de lumină solară înseamnă și o creștere a temperaturii medii a solului și a aerului, temperaturi pe care le resimțim și noi, oamenii. La fel crește și temperatura apei, fapt ce determină încălzirea vietăților cu sânge rece, așa cum sunt și crapii, accelerându-le metabolismul. Acest lucru îi face să umble după „pradă” mai mult decât o făceau în lunile de iarnă când temperatura corpului lor a fost foarte scăzută, lucru ce a determinat și încetinirea mișcărilor lor în general.

Rasarit de soare primavara

De îndată ce soarele de primăvara se ridica, crapii vor deveni activi și se vor bucura de căldura oferită de acesta după o iarna lunga și rece

iaz in curte primavara

Iazul meu din gradină, în această primăvară.

broscuta infrigurata

Broscuțele par neputincioase în încercarea de a se proteja.

Rasarit de soare primavara

De îndată ce soarele de primăvara se ridica, crapii vor deveni activi și se vor bucura de căldura oferită de acesta după o iarna lunga și rece

Primăvara devreme – perioada ideală pentru capturi memorabile în pescuitul la crap

Această creșterea naturală a metabolismului înseamnă că vor începe să și digereze hrana mai repede și în consecință, înseamna că vor începe să și mănânce puțin mai mult decât au făcut-o în starea de semi-amorțeală de până acum. Acesta ar putea fi motivul pentru care în pescuitul la crap primăvara devreme, în fiecare an am remarcat faptul că sunt momente în care surprinzi crapii un pic cu garda jos și adesea îi poți captura pe cei care în lunile de vară devin incredibil de greu de prins.

în pescuitul la crap primăvara devreme, în fiecare an am remarcat faptul că sunt momente în care surprinzi crapii un pic cu garda jos și adesea îi poți captura pe cei care în lunile de vară devin incredibil de greu de prins.

Acum ar fi momentul să vă puneți mintea la contribuție pentru a captura un anumit pește deosebit de greu de prins. În această perioadă este mult mai satisfăcător să aveți astfel de capturi de crap decât să pescuiți un număr mare de pești pentru amuzament.

captura pescuit primăvara

Capturi de primăvară.

captura pescuit primavara la crap
captura pescuit crap primavara
captura de crap primavara 2016

Nada pentru crap primăvara și tehnica de nădire

În ceea ce privește nada pentru crap pentru primăvară, acestea trebuie să respecte caracteristicile generale ale momelilor pentru apă rece. Cea mai importanta însușire este să aibă un conținut scăzut de uleiuri/grăsimi. Acestea îngreunează digestia crapilor în apă rece. În plus, devin și foarte vâscoase în apă rece, sigilând astfel în interiorul momelilor toate aromele și atractantii care s-ar fi răspândit în apa caldă din timpul verii. Ideal ar mai fi să aibă ca bază bird food (mâncare de păsări) și un conținut scăzut de proteine. Găsiți mai multe articole despre acest subiect în categoria de articole Pescuitul în apă rece.

Întotdeauna mi-a plăcut să adaug câteva boiliesuri cu atracţie vizuală foarte puternică în nadă în această perioadă a anului. Nu vreau ca peştii care survolează zona să nu observe nada pe care le-o ofer.

boilies galbene pentru contrast

Boilies galbene de ananas (Pineapple Crush) pentru contrast

Multe dintre boiliesurile pe care le folosesc au o culoare destul de spălăcită pentru că le hidratez înainte de folosire. Acest lucru le face să pară că au stat mai multe zile în apă decât au stat în realitate – prin urmare sunt considerate de către crapi ca fiind mai sigur de mâncat decât boiliesurile care au un aspect de nou introdus în apă. Hidratarea boiliesurilor este o tehnică foarte des folosită de mine. Poate fi utilizată și cu scopul de a introduce lichide aromatice sau hrănitoare în boiliesuri (de exemplu, în loc de apă pentru hidratare puteți folosi zeama de la fiertura de semințe, diverse lichide nutritive și aromatice precum Glug-urile de la Quest Baits etc.). Am scris mai multe articole despre acest subiect în grupul de articole Uscare și hidratare boilies.

boilies Fruity Trifle inmuiat

Boilies Fruity Trifle hidratat/înmuiat

boilies Fruity Trifle proaspăt și spart

Boilies Fruity Trifle proaspăt din pungă (nehidratat) și spart.

conserva porumb dulce folosit la pescuit

Și cu puțin porumb dulce ați putea obține un pic de interes din partea crapilor pentru zona nădită.

Am descoperit că o mâna de boiliesuri intens colorate sau boiliesuri sparte și/sau porumbul dulce, pot aduce un plus important de atracţie patului de nadă în această perioadă de “încălzire”. Dar aveţi grijă – nu puneţi prea mult. Tot ceea ce încerc să obțin este un pic mai mult interes din partea crapilor pentru acea zonă, iar apoi să las boiliesurile principale cu care am nădit să îşi facă treaba, odată ce peştii apar în zonă.

Nu nădesc masiv în această perioadă a anului, concentrându-mă asupra capturării pe rând a câte unui pește, repetând apoi scenariul în momentul în care acest lucru mi-a reuşit. În acest fel, am reuşit să prind crapi foarte mari primăvara.

pescuitul crapului primavara

În mod cert nu ignorați zonele cu apă mică în această perioadă, în special malul din imediata dumneavoastră apropiere. Primii pești pe care reușesc să îi observ pe multe ape după o iarnă în care nu am reușit să zăresc nimic, sunt peștii care patrulează pe lângă maluri. O mâna de boiliesuri, atât întregi cât și sparte, împreună cu câteva boabe de porumb sau câteva boiliesuri intens colorate, sunt tot ceea ce aveți nevoie pentru a capta atenția crapilor. Încercați! – puteți avea surprize plăcute.

O mâna de boiliesuri, atât întregi cât și sparte, împreună cu câteva boabe de porumb sau câteva boiliesuri intens colorate, sunt tot ceea ce aveți nevoie pentru a capta atenția crapilor. Încercați! – puteți avea surprize plăcute.

Shaun Harrison si Lee Jackson la pescuit

La o partidă de primăvară, împărțind locul de pescuit cu amicul Lee Jackson, fostul deținător al recordului de crap din Marea Britanie.

Momelile pentru cârlig

Știu că întrebarea de mai sus se referă strict la nădirea de primăvară pentru crap, dar nu ignorați nici abordarea cu momeli singulare la cârlig în această perioadă a anului (fără zonă nădită). Galbenul, roșul sau albul sunt culorile mele preferate pentru momelile singulare la cârlig în această perioadă de primăvară timpurie, dar ar trebui încercate și diverse alte variante de culoare. Dacă momeala pe care o utilizați la cârlig are o culoare diferită, pur și simplu va fi ca un grăunte strălucitor peste un fundal monoton.

În trecut, obișnuiam să folosesc momeli artificiale fără aromă pentru această metodă, dar mai nou, pentru că sunt mai eficiente, folosesc pop up-uri din mixuri naturale și în culori fluorescente, cum sunt cele din gama pop up ultrabrite sau un mini pop up Pimple Pops disponibile în gama Quest Baits.

momeala pentru pescuitul la crap primavara

Momeala de la cârlig realizată din două mini pop up-uri Pimple Pops.

Una dintre metodele mele preferate este să folosesc jumătate de boilies pop up fluorescent peste o jumătate de boilies „normal” de culoare naturală. Acest lucru ajută la dispersia puțin mai rapidă a aromei din boiliesuri, dar mai are și marele avantaj că poți oferi o varietate de combinații de culori diferite pe parcursul partidei de pescuit.

Mini pop up-uri Pimple Pops

Mini pop up-rile Pimple Pops

Căutarea crapilor

De obicei folosesc o lansetă pentru a căuta peștele cu această metodă de momeală la cârlig singulara. O poziționez de fiecare dată în orice altă zonă decât cea nădită, acolo unde observ un pește sau am o bănuială. Am pierdut de mult numărul peștilor bonus pe care i-am prins folosind această tactică, iar ceea ce pare a fi un pește apărut din întâmplare deasupra unei zone fără nicio structură notabilă, poate dezvălui o zonă a dracului de productivă.

Dar asigurați-vă că v-ați marcat firul după fiecare aruncare (folosesc în acest scop elastic de rubesiana numărul 4 sau 6 pentru că este mult mai ușor de dat jos de pe fir), pentru a putea fi siguri că reușiți să lansați din nou în același loc, precum și pentru a putea cerceta mai târziu în amănunt zona respectivă folosind metoda clasică cu marker.

În ultima vreme, cele mai productive zone le descopăr în urma observărilor și a folosirii momelilor izolate.

În ultima vreme, cele mai productive zone le descopăr în urma observărilor și a folosirii momelilor izolate. Cred cu sinceritate că pe lacurile comerciale unde presiunea pusă pe crapi din partea pescarilor este ridicată, cei mai mulți pescari au învățat să mânuiască foarte bine markerul, așa că majoritatea pescarilor ajunge să pescuiască în aproximativ aceleași zone. Numai dați-mi o zonă plată și fără nicio structură, pe care crapii o vizitează zilnic în mod natural – dar așa cum se spune, asta este deja o nouă poveste pentru o nouă zi.

pescuit primăvara devreme - captura

Un vis împlinit primăvara.

captura la momeala alba

Dacă aveți și dumneavoastră întrebări, nu ezitați și postați un comentariu mai jos sau scrieți-ne.

Fir întins!
Shaun Harrison.


<p>Articole cu subiecte asemănătoare găsiți în grupul de articole <strong>''.'</strong></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p>Articolul face parte din secțiunea <strong><a href="https://www.questbaits.ro/blog-pescuit/">Blog de pescuit</a></strong></p>

numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This