pH-ul nadelor si momelilor pentru crap

28 mai, 2012 | 1 comentariu

captura pescuit la crap

Primul crap de peste 13kg al sezonului.

Foarte multe dintre ideile cu privire la modul în care abordez pescuitul la crap, monturi, nade și momeli, modalități de nădire etc, îmi vin, ma credeți sau nu, atunci când stau de vorbă cu vecinii de stand. O noapte caldă, un pahar de vin roșu și o companie plăcută pot stimula dezbateri interesante.

Într-o călătorie recentă pe care am făcut-o in Franța ca field tester pentru Angling Lines, cineva mi-a pus o întrebare despre folosirea mai multor arome de pescuit atunci când nădim, și a combinațiilor de arome atunci când folosim mai multe momeli pe firul de păr cum este cazul monturii de tip snowman. Am avut foarte mare succes în ultimii ani folosind o combinație de Fruity Trifle și Surf’n’Turf (care a fost înlocuit cu boiliesul Questrami) de la Quest Baits pe firul de păr, și s-a menționat că această combinație conține extreme ale nivelului de pH, Fruity Trifle fiind acid iar Surf’n’Turf (sau noua versiune – Questrami) fiind bazice.

Nu sunt om de știința, de profesie sunt inginer și în mod consecvent sunt pescar, iar cele mai multe metode de succes pe care le folosesc au fost descoperite prin încercări pe malul apei. Problema cu pH-ul din nade și momeli este una de mare interes pentru mine. Este cineva care poate să ne explice cum poți alege nadele potrivite cunoscând ce valoarea are pH-ul apei precum și valorile pH-urilor nadelor și momelilor? De exemplu, este bine să pescuiești cu boiliesuri cu un pH alcalin într-o apă acidă sau cu boiliesuri acide într-o apa alcalina? Este o întrebare care mi-a trecut prin cap de multe ori de-a lungul anilor și la care nu am primit niciodată un răspuns satisfăcător. Aștept cu interes părerile voastre. Fir intins, Ron Key (membru al echipei Quest Baits).


Nade si momeli de la Quest Baits

Comentariu scris de Shaun Harrison, fondatorul companiei Quest Baits: Salut Ron! Asa cum ma știi, îmi place să combin mai multe tipuri de nade și momeli și cred că acest lucru ne mărește șansele de a stimula peștii să înceapă să se hrănească din nada noastră. Unii pești sunt atrași de lucruri de care alți pești nu par atât de interesați, dar dacă reușiți să-i faceți să guste din ceva, de cele mai multe ori vor începe să mănânce lucruri pe care le ignoraseră complet până atunci. Acesta este motivul pentru care îmi place să arunc câteva boiliesuri total diferite față de cele cu care am nădit, pentru că eu consider că o diversitate mare a semnalelor de hrănire ne oferă mult mai multe șanse de a stimula un răspuns pozitiv din partea peștilor.

Referitor la pH, întotdeauna am avut în vedere să obțin o diferența mare între pH-ul atractanților din nade și cel al apei, simțind că asta îi ajută pe crapi să detecteze mai ușor nada decât dacă aș folosi atractanți cu un pH similar pH-ului apei din lac. Exact ca și tine, prefer sa folosesc boiliesuri total diferite din punct de vedere al ph-ului pe același fir de păr, iar una dintre cele mai de succes combinații pe care le-am folosit până acum a fost Liver B8 (boilies care a fost înlocuit tot de versiunea Questrami) combinat cu Special Crab. Din nou, două boiliesuri foarte diferite din punct de vedere al pH-ului, dar care merg de minune împreună.


Comentariu scris de Romuald Bayon, membru al echipei Quest Baits: Acum câțiva ani m-a preocupat și pe mine problema pH-ului. Am început prin a măsura pH-ul apei în locurile în care pescuiam. Am abandonat ideea destul de repede pentru că nu am putut trage nicio concluzie. Acum, gândind retrospectiv, o să încerc să vă prezint ce îmi mai amintesc.

Hrana naturala a crapilor se găsește îndeosebi în zonele în care pH-ul apei are un caracter alcalin. Găsim hrană naturală și în zonele cu pH acid, dar semnificativ mai puțină. Dacă un lac abundă în hrană naturală, înseamna că mai multi pești pot atinge greutăți record în acel lac. Concluzia este că o apă cu caracter bazic poate dezvolta pești de talie mare mult mai ușor decât o poate face o apă cu caracter acid.

Si mie imi place sa combin mai multe tipuri de nade si momeli si cred ca acest lucru ne mareste sansele de a stimula pestii sa inceapa sa se hraneasca din nada ta. Unii pesti sunt atrasi de anumite momeli si nade de care alti pesti nu par atat de interesati, dar faceti-i sa guste cate ceva si de cele mai multe ori vor incepe sa manance nade pe care le ignorasera complet pana atunci. Acesta este motivul pentru care imi place sa arunc ceva momeala pentru crap total diferita fata de nada din locul in care am nadit, pentru ca eu consider ca o diversitate mare a semnalelor de hranire emise de nade pentru crap ne ofera mult mai multe sanse de a stimula un raspuns astepta din partea crapilor.

 

Nade si momeli

Intotdeauna am avut in vedere sa obtin o diferenta mare intre pH-ul atractantilor din nade si momeli si cel al apei, simtind ca asta ii ajuta pe crapi sa detecteze mai usor nada decat daca as folosi atractanti care sa aiba pH-ul similar cu pH-ului apei din balta de pescuit. Exact ca si tine, prefer sa folosesc momeli total diferite pe acelasi fir de par, iar una dintre cele mai de succes combinatii pe care le-am folosit pana acum ca momeala pentru crap au fost boiliesurile Quest Baits complet diferite pe firul de par. Din nou, momeli si nade foarte diferite din punct de vedere al pH-ului, dar care merg de minune impreuna. De exemplu, este bine sa pescuiesti cu nade pentru crap cu un pH alcalin intr-o apa acida sau cu boiliesuri acide intr-o apa alcalina. Este o intrebare care mi-a trecut prin cap de multe ori de-a lungul anilor si la care nu am primit niciodata un raspuns satisfacator. Astept cu interes parerile voastre in legatura cu acest topic.

Nade si momeli pentru crap

Momeli si nade: pH

Momeli si nade

In apele care sunt bogate in hrana naturala, iar o diversitate de momeli si nade pare sa fie cea mai buna strategie pentru a face pestii sa se hraneasca. Pe baltile de pescuit care au o apa cu pH acid acest lucru este mult mai usor de realizat, pentru ca pestii nu pot ramane nepasatori in fata acestor nade si momeli aruncate pe fundul apei, atata vreme cat mediul in care traiesc nu este bogat in hrana naturala. Cu ceva timp in urma m-a preocupat si pe mine problema pH-ului din nade pentru crap. Am inceput prin a masura pH-ul apei in care lacurile in care pescuiam. Am abandonat ideea destul de repede pentru ca nu am putut trage nici o concluzie, iar eu si chimia nu ne intelegem prea bine. Acum o sa incerc sa iti prezint ce imi amintesc.

Nade si momeli

Hrana crapilor (cea naturala) creste indeosebi in zonele in care pH-ul apei are un caracter alcalin si asta inseamna ca trebuie sa fim mai atenti la selectarea momelilor si nadelor. Cu toate astea putem gasi hrana naturala si in zonele cu pH acid, dar mult mai putina. Daca un lac abunda in hrana naturala inseamna ca mai multi pesti pot atinge marimi impresionante in acel lac de pescuit. Eu in mod consecvent sunt pescar, iar cele mai multe metode de folosire a nadelor si momelilor de succes au fost descoperite prin incercari pe mal pe o diversitate mare de balti de pescuit. Problema cu pH-ul din nade si momeli este una de mare interes pentru mine.

Pe lângă asta, plantele acvatice preferă apa cu pH alcalin și nu se prea înțeleg bine cu apa acidă. Așadar, o apă cu caracter bazic facilitează creșterea vegetației, și de aici reproducerea peștilor. Bineînțeles că vegetația nu este singurul factor care influențează rata de reproducere, iar cunoașterea pH-ului dintr-o anumita zonă a unui lac sau a unui rău ne poate ajuta să estimam numărul de pești din acea zona precum și probabilitatea prinderii unui trofeu.

Apele cu pH alcalin par mult mai promițătoare, dar sunt totodată și cele mai greu de abordat. Apa este bogata în hrana naturală, iar diversificarea nadelor pare sa fie cea mai bună strategie pentru a face peștii să se hrănească. Pe o apa cu pH acid acest lucru este mult mai ușor de realizat, pentru ca peștii nu pot rămâne nepăsători în fața boiliesurilor aruncate pe fundul apei, atâta vreme cât mediul în care trăiesc este sărac în hrana naturala. Toate aceste lucruri trebuie privite într-o maniera mai putin strictă și nu ar trebui considerate ca fiind general valabile.


<p>Articole cu subiecte asemănătoare găsiți în grupul de articole <strong>''.'</strong></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p>Articolul face parte din secțiunea <strong><a href="https://www.questbaits.ro/blog-pescuit/">Blog de pescuit</a></strong></p>

Publicat inițial pe site-ul www.questbaits.com/blog/; Traducere de Marius Mardale.


numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This