Presiunea atmosferică la pescuit

9 mai, 2012 | 0 comentarii

manometru pentru presiunea atmosferică la pescuit

Urmăresc permanent solunarul și presiunea atmosferică când merg la pescuit. În timpul lunilor reci de iarnă măsor și temperatura apei, iar toate acestea în încercarea de a aduce câțiva crapi în plus pe saltea.

Vizitez adesea site-urile cu prognoza vremii în încercarea de a determina momentele prielnice pentru pescuit. Timpul pe care îl am la dispoziție pentru pescuit este limitat. Sunt nevoit să încerc să strecor câteva partide scurte printre zilele de muncă. Nu prea văd sensul alegerii unei zile din săptămâna în care să merg la pescuit, cum ar fi joia de exemplu, dacă marți condițiile păr să fie mult mai prielnice pentru pescuit.

Am avut diverse barometre împrăștiate prin casă de-a lungul timpului. Am unul până și la toaletă, lucru care îmi garantează că întotdeauna am câteva momente pe zi pentru a-mi aduna gândurile și a urmări ce se întâmplă cu presiunea atmosferică.

Mulțumită unui sfat primit de la un vechi prieten (Saul Gardner), și el membru în British Carp Study Group, tocmai mi-am cumpărat o mică stație meteo de buzunar, care va deveni cu siguranță un obiect esențial din trusă mea, în încercarea de a înțelege mai bine efectul presiunii atmosferice la pescuit, având posibilitatea de a o măsură chiar în timpul partidei de pescuit. Stația meteo măsoară presiunea și arată înregistrările din ultimele 12 ore, precum și alți indicatori importanți cum ar fi ora, data, temperatura, umiditatea, altitudinea și starea generală a vremii.

 Nu ne ramine decit sa asteptam sa vedem cum va fi presiunea atmosferica cand mergem la pescuit si sa speculam vremea si totul va fi bine. Cele spuse mai sus sunt verificate in practica cu diverse monturi pescuit pentru crap si caras si merge bine. In lumea subacvatica se pare ca primeaza alte simturi dar toate acestea ramin simple speculatii. Observatiile apetitului pentru nade si momeli atunci cand presiunea atmosferica la pescuit nu era tocmai potrivita condc la ideea ca presiunea hidrostatica are un rol deloc de neglijat in viata si comportamentul pestilor si in special al crapilor.

 

Presiunea atmosferica pescuit

Singura explicatie in ceea ce priveste presiunea atmosferica la pescuit nu poate fi decit dezorientarea pestelui si scaderea apetitului pentru hrana al acestuia. Variatia presiunii atmosferice si micsorarea nivelului diverselor balti de pescuit. Pestii ca si alte vietuitoare acvatice, au dezvoltate mult mai bine alte simturi in timp ce noi care ne bazam aproape exclusiv pe auz si vaz.  De aceea presiunea atmosferica pescuit la o anumita adincime a apei se compune din presiunea atmosferica plus presiunea hidrostatica care este data de greutatea apei la adincimea respectiva.

Presiunea atmosferica ideala pentru pescuit

Nade si momeli: voi prezenta in cele ce urmeaza corelatia dintre o mica variatie pentru presiunea atmosferica la pescuit si nivelului apei cu speranta ca nu sunteti dumneavoastra acei administratori de balti care sprijina si tolereaza braconajul dar ne misca noua apa. Vom neglija aici presiunea atmosferica pescuit, toate acestea intrind intr-o constanta generala… si am obtinut legea fizica pentru pescuit care spune ca daca apa scade cu un anumit nivel iar presiunea atmosferica.

Cand trage crapul cel mai bine

Cand creste spre anumite valori, presiunea atmosferica pescuit influenteaza pestele care se simte bine si juvelnicul nu mai ramine gol. In ambele situatii, atit presiune atmosferica pescuit cit si miscarea apei sunt pentru noi variabile adica cu natura nu poate fi stapanita. Sau, ca sa fim mai expliciti, variatia presiunii la adincimea de hranire, de odihna etc. a pestelui influenteaza comportamentul acestuia ca si ceata in cazul vietuitoarelor terestre care sunt influentate de presiunea atmosferica la pescuit. In ceea ce priveste nade si momeli, monturi pescuit sau scule pescuit acestea nu trebuie si nu are sens sa ne chinum sa le selectam in functie de presiunea atmosferica la pescuit. In acet blog puteti gasi o mare varietate de articole pescuit sportiv scise de Shaun Harrison pentru diverse reviste precum si pe blogul sau.

Regula generală

Pe scurt, presiunea atmosferică ideală pentru pescuit este o presiune mai scăzută.

Ca regulă generală, presiunea atmosferică scăzută stimulează apetitul peștilor iar presiunea atmosferică ridicată determină peștii să fie mai apatici.

captură de crap noaptea

Presiunea atmosferică în pescuitul pe ape adânci

Pe ape adânci am descoperit că presiunea atmosferică ridicată face peștii să se ridice la suprafața, așa că ai șanse mai mari să prinzi pește pe platourile sau pragurile mai înalte, unde apa este mai mică, decât dacă ai pescui într-un șanț sau o groapă, și vice versa, presiunea atmosferica joasă îi face să coboare în zonele mai adânci ale lacului.

Presiunea atmosferică în pescuitul pe ape comerciale / aglomerate

Cu toate cele spuse anterior, un lucru interesant este că pe lacurile aglomerate cu pescari, presiunea atmosferică ridicată poate fi foarte favorabilă pescuitului în ape mai adânci. Am propria mea teorie legată de acest lucru: eu cred că peștii nu urcă în zone cu apă mai mică, la acele adâncimi unde marea majoritate a pescarilor se simte cel mai confortabil să pescuiască.

Concluzii

Așadar, în efortul permanent de a înțelege tot mai multe despre comportamentul crapului, de fiecare dată când voi urmări peștii voi arunca o privire la barometru și la ceas.

Și acum surpriza cea mare, stația meteo portabila pe care am cumpărat-o de la Lidl a costat doar £11.99. Dacă vă doriți una, vă recomand să vă grăbiți-au fost puse în vânzare ieri și a trebuit să vizitez 2 magazine pentru a găsi una-în primul se vânduseră deja. Să fiu cinstit, sunt deja foarte impresionat de achiziția făcută și văzând potențialul pe termen lung al acestui apărat, mă gândesc deja să îmi achiziționez un model mai performant.

Fir întins!

Shaun Harrison.


<p>Articole cu subiecte asemănătoare găsiți în grupul de articole <strong>''.'</strong></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p>Articolul face parte din secțiunea <strong><a href="https://www.questbaits.ro/blog-pescuit/">Blog de pescuit</a></strong></p>

Publicat inițial pe site-ul www.questbaits.com/blog/; Traducere de Marius Mardale.


numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This