De ce am schimba nada de crap în apă rece?

Tip articol: Articol publicat în revistă
Revista: Total Carp
Limba: Tradus în limba Română
Data: oct 2008
Țara: Marea Britanie
Formatul articolului: Fișier PDF
Grupul de Articole căruia îi aparține: .

(fișierele PDF pot fi ușor tipărite)

sau puteți să citiți articolul original, în limba engleză:

De ce am schimba nada de crap în apă rece? – Versiunea online a articolului

nada apa rece

Există nadă pentru crap special concepută pentru apă caldă și nadă de crap pentru apă rece, dar Shaun este de părere că nu este neapărat necesar să schimbați nadă de crap când temperatură începe să scadă.

Toamna găsește adesea pescarii în căutarea formulei ideale de nadă pentru crap pentru apă rece. Shaun Harrison întreabă de ce și oferă o perspectivă alternativă

Un subiect controversat și care este pus în discuție de pescari an de an în perioadele reci, este acela de a schimba nada pentru crap în apă rece. Dar de ce vor să o schimbe?

Trebuie să recunosc că nu am reușit niciodată să înțeleg de ce ar trebui să folosesc un anumit boilies în sezonul cald, chinuindu-mă să fac crapii să îl accepte ca hrană și să nu îl considere ca pe o amenințare, pentru ca mai apoi să renunț la folosirea lui când pescuitul devine în mod natural un pic mai dificil.

După mine, acesta este momentul cel mai nepotrivit pentru a încerca să introducem o nadă nouă într-o perioadă a anului în care metabolismul crapilor începe să încetinească.

De ce pescarii în general încetează să mai folosească boiliesuri de tip fishmeal (făină de peste) în sezonul rece?

Ei bine, totul se rezumă la uleiurile și la grăsimile conținute de făinurile de peste și la faptul că peștii au dificultăți în a digera grăsimile în sezonul rece.

Problemă cea mai mare este legată de făinurile de peste mai ieftine, la care unii pescari mai adaugă și ulei de pește, care le face mult mai dificil de folosit în sezonul rece. În timpul lunilor de vară, aceste tipuri de boiliesuri pot fi foarte eficiente, iar crapii le consumă cu plăcere. În orice caz, în condiții de apă rece aceste boiliesuri se comportă altfel decât ați crede. Uleiurile și grăsimile din aceste boiliesuri devin foarte vâscoase, sigilând astfel în interiorul boiliesului toate aromele și atractantii care s-ar fi răspândit în apă în timpul verii.

Nada crap apa rece

fara ulei in nada de crap pt apa rece

Uitați de ulei în nada de crap pentru apă rece

Îmi place să vorbesc despre aceste lucruri pe înțelesul tuturor ori de câte ori am ocazia, iar acest articol îmi da posibilitatea să explic mai ușor ce se întâmplă cu boiliesurile. Dacă este să explicăm până la capăt, imaginați-va un cartof prăjit sau o bucățică de carne de kebap. Atunci când sunt calde, cartofii prăjiți și carnea sunt foarte gustoase. Lăsați-le pe o farfurie peste noapte și dimineața veți descoperi că sunt total diferite. Odată ce s-au răcit, conținutul de grăsimi pare să fi crescut. De fapt nu este așa, dar aerul rece din jur a solidificat grăsimea și a schimbat total aspectul și gustul mâncării. Încercați să mâncați (dacă puteți digera așa ceva) și veți descoperi că este mult mai greu să mestecați și să înghițiți, și totodată gustul este total diferit față de seara anterioară.

Dintr-o dată atractanții sunt prinși în boilies și nu mai au cum să iasă. Oricum, mult mai important este faptul că peștii au probleme în a digera grăsimile în apă rece.

Aceasta arată cât se poate de clar de ce boiliesurile au o putere diminuată de a atrage crapii în apă rece – dintr-o dată atractanții sunt prinși în boilies și nu mai au cum să iasă. Oricum, mult mai important este faptul că peștii au probleme în a digera grăsimile în apă rece. Trebuie să ne amintim că sunt creaturi cu sânge rece, iar cu cât apa este mai rece cu atât mai mult scade și temperatură corpului lor și implicit scade și metabolismul.

Totuși, nu vreau să mă înțelegeți greșit. Sunt destule făinuri de pește de calitate, extracte și proteine, pe care crapii le pot mânca în sezonul rece și pe care le pot digera destul de ușor dacă le combinăm cu ingredientele potrivite. În concluzie, multe boiliesuri bazate pe făină de pește pot fi folosite și în pescuitul la crap iarna sau în general în apă rece.

Nada pentru crap primavara

Așadar, ce folosesc pescarii ca nadă pentru crap atunci când apa este rece?

Aparent sunt două căi pe care pot merge.

01


Proteine lactice

Pescarii de școală veche tind să folosească boiliesuri bazate pe proteine lactice.

boilies nada crap primavara

Shaun rareori mai folosește boiliesuri de tip fishmeal (cu făină de pește)

02


Boilies de tip bird-food (mâncare de păsări)

O altă direcție pe care o aleg pescarii este cea a boiliesurilor de tip bird-food sau a boiliesurilor cu ingrediente bazate pe cereale sau chiar un amestec al acestor două tipuri de ingrediente.

Cred că în Anglia, cele mai folosite ingrediente pentru mixuri de tip bird-food sunt cele produse de Haith’s. Își produc singuri ingredientele pe care le folosesc în mixuri, unele dintre ele fiind chiar legendare printre producătorii de boiliesuri, cum ar fi: Robin Red, Red Factor și Nectarbled ca să dăm doar câteva exemple.

Sunt foarte mulți producători de ingrediente și mixuri de tip bird-food (mâncare pentru păsări), cu propriile lor rețete de mixuri și ingrediente pentru cei care vor să folosească ceva diferit.

Nu pot să vorbesc decât din experiență proprie, dar când am folosit proteine lactice în cantități mai mari pe apă rece, am avut rezultate mai slabe decât atunci când am folosit cantități reduse de proteine în mix.

Din această cauză folosesc doar cantități reduse de proteine în sezonul rece. Boiliesurile cu un conținut de proteine mai mare de 80% prelungesc considerabil digestia.

Am făcut multe experimente cu ingrediente de-a lungul anilor în încercarea de a produce momeală pentru crap pentru apă rece de calitate bună. Boiliesurile mele au o textură mai afânată (grosieră, grunjoasă), care nu doar face ca atractanții și aromele să iasă mai ușor din boilies și să se răspândească în apă rece, ci sunt și mai ușor de digerat odată ce au fost mâncate de către crapi.

nadire la crap in apa rece

Modalitatea de nădire este la fel de importantă ca nada însăși

Cu cât hrană trece mai ușor prin sistemul digestiv al crapilor, cu atât ei vor trebui să se hrănească mai des.

Nada pentru crap iarna


Amintiți-vă că “nevoia de a se hrăni” este mai importantă decât “stimularea hranirii”. În mod clar nu confundați grăbirea digestiei cu a provoca diaree crapilor, pentru că aceasta îi va face curând să vă evite boiliesurile voastre.

În comerț se găsesc câțiva stimulatori de gust și apetit excelenți, dar este întotdeauna mai ușor să capturezi un crap care simte nevoia de a se hrăni, decât să prinzi un crap pe care trebuie să îl stimulezi ca să se hrănească. Gândiți-va la asta!

peisaj pescuit iarna

Când este atât de frig, pur și simplu mănâncă foarte putin

boilies crap birdfood

Gândiți-vă puțin cum alegeți boiliesurile pentru perioada rece

Crapii digera cu ușurință majoritatea ingredientelor de tip bird-food (mâncare pentru păsări) disponibile pe piață, și de aceea aceste ingrediente sunt ideale pentru mixurile de boilies, acesta fiind și motivul pentru care multe companii de nadă comercializează boiliesuri ce au mixul de bază de tip bird-food. Multe dintre ele au conținut scăzut de grăsimi, făcându-le astfel alegerea numărul unu pentru pescuitul în apă rece. Având un conținut scăzut de ulei, atractații naturali și subtili ai ingredientelor sunt liberi să iasă din boilies, și odată cu ei și aroma, dacă ați ales-o cu atenție.

Sfat:

Dacă vreți să folosiți boiliesuri diferite iarna, începeți să nădiți cu ele mai devreme, când apa este caldă încă. Totuși, să nu le folosiți la cârlig. Crapii trebuie să ajungă să le mănânce cu încredere.

Boilies ca nada de crap pt. apa rece

Ei știu că este hrană și nu văd niciun risc în a o mânca. Cu cât faceți peștii să mănânce o cantitate mai mare dintr-o anumită nadă sau boilies, cu atât mai mult va crește încrederea lor în a consuma acea nadă. Aceasta face ca peștii să fie mai ușor de prins.

Puteți foarte bine să spuneți: “Pai am folosit boiliesuri de tip fishmeal toată vară și am foarte mare încredere în ele.”. Este ok, dar vă recomand să urmați calea pe care am urmat-o și eu de câteva ori de-a lungul anilor, și anume să începeți să obișnuiți peștii cu boiliesurile voastre pentru sezonul rece cât mai devreme cu putință.

Nada crap primăvara

Simt că am rezultate mai bune cu momeli de cârlig izolate

Nu am făcut niciodată un secret din faptul că îmi place să folosesc mai multe tipuri de boiliesuri pe patul de nadă-oferind astfel peștilor un mic ospăț, decât să le dau un singur fel de hrană.

pescuit in apa rece

montura pescuit la crap iarna

După ce peștele este obișnuit cu ele, puteți pescui doar cu boiliesul la cârlig

Captura pescuit la crap iarna

Captură de iarnă cu un boilies care nu este de tip fishmeal și care a fost introdus din timpul verii

Introduceți în nadă pe parcursul întregului sezon cantități mici din boiliesurile pe care inteționați să le folosiți în sezonul rece, și acele boiliesuri nu le folosiți ca momeală la cârlig. Încercați pe cât posibil să evitați să prindeți pește cu ele.

Odată cu venirea iernii, atunci când considerați că este momentul să schimbați boiliesurile, aveți deja un boilies cu care crapii s-au hrănit câteva luni la rând și de care nu au avut niciodată vreun motiv să se teamă.

Ca efect, prin simplul fapt că ați pus o mână de boiliesuri pentru sezonul rece în nadă de-a lungul anului, ați urmat un plan de nădire pe termen lung și ați introdus în lac o nouă nadă, pe care acum puteți să o folosiți cu încredere.

Pe curând,
Shaun Harrison.

Traducere de Marius Mardale.


<p>Articole cu subiecte asemănătoare găsiți și în Grupul de Articole: <strong>''.'</strong></p> <p>Articolul face parte din secțiunea <strong><a href="https://www.questbaits.ro/reviste-pescuit/">Reviste despre pescuitul sportiv</a></strong>.</p>

Articol publicat de Shaun Harrison în revista Advanced Carp Fishing, numărul din octombrie 2008.

numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This