De ce am schimba nada de crap în apă rece?
Tip articol: | Articol publicat în revistă |
Revista: | Total Carp |
Limba: | Tradus în limba Română |
Data: | oct 2008 |
Țara: | Marea Britanie |
Formatul articolului: | Fișier PDF |
Grupul de Articole căruia îi aparține: | Pescuitul în apă rece. |
(fișierele PDF pot fi ușor tipărite)
sau puteți să citiți articolul original, în limba engleză:
De ce am schimba nada de crap în apă rece? – Versiunea online a articolului
Toamna găsește adesea pescarii în căutarea formulei ideale de nadă pentru crap pentru apă rece. Shaun Harrison întreabă de ce și oferă o perspectivă alternativă
Trebuie să recunosc că nu am reușit niciodată să înțeleg de ce ar trebui să folosesc un anumit boilies în sezonul cald, chinuindu-mă să fac crapii să îl accepte ca hrană și să nu îl considere ca pe o amenințare, pentru ca mai apoi să renunț la folosirea lui când pescuitul devine în mod natural un pic mai dificil.
După mine, acesta este momentul cel mai nepotrivit pentru a încerca să introducem o nadă nouă într-o perioadă a anului în care metabolismul crapilor începe să încetinească.
De ce pescarii în general încetează să mai folosească boiliesuri de tip fishmeal (făină de peste) în sezonul rece?
Problemă cea mai mare este legată de făinurile de peste mai ieftine, la care unii pescari mai adaugă și ulei de pește, care le face mult mai dificil de folosit în sezonul rece. În timpul lunilor de vară, aceste tipuri de boiliesuri pot fi foarte eficiente, iar crapii le consumă cu plăcere. În orice caz, în condiții de apă rece aceste boiliesuri se comportă altfel decât ați crede. Uleiurile și grăsimile din aceste boiliesuri devin foarte vâscoase, sigilând astfel în interiorul boiliesului toate aromele și atractantii care s-ar fi răspândit în apă în timpul verii.
Nada crap apa rece
Îmi place să vorbesc despre aceste lucruri pe înțelesul tuturor ori de câte ori am ocazia, iar acest articol îmi da posibilitatea să explic mai ușor ce se întâmplă cu boiliesurile. Dacă este să explicăm până la capăt, imaginați-va un cartof prăjit sau o bucățică de carne de kebap. Atunci când sunt calde, cartofii prăjiți și carnea sunt foarte gustoase. Lăsați-le pe o farfurie peste noapte și dimineața veți descoperi că sunt total diferite. Odată ce s-au răcit, conținutul de grăsimi pare să fi crescut. De fapt nu este așa, dar aerul rece din jur a solidificat grăsimea și a schimbat total aspectul și gustul mâncării. Încercați să mâncați (dacă puteți digera așa ceva) și veți descoperi că este mult mai greu să mestecați și să înghițiți, și totodată gustul este total diferit față de seara anterioară.
Dintr-o dată atractanții sunt prinși în boilies și nu mai au cum să iasă. Oricum, mult mai important este faptul că peștii au probleme în a digera grăsimile în apă rece.
Aceasta arată cât se poate de clar de ce boiliesurile au o putere diminuată de a atrage crapii în apă rece – dintr-o dată atractanții sunt prinși în boilies și nu mai au cum să iasă. Oricum, mult mai important este faptul că peștii au probleme în a digera grăsimile în apă rece. Trebuie să ne amintim că sunt creaturi cu sânge rece, iar cu cât apa este mai rece cu atât mai mult scade și temperatură corpului lor și implicit scade și metabolismul.
Totuși, nu vreau să mă înțelegeți greșit. Sunt destule făinuri de pește de calitate, extracte și proteine, pe care crapii le pot mânca în sezonul rece și pe care le pot digera destul de ușor dacă le combinăm cu ingredientele potrivite. În concluzie, multe boiliesuri bazate pe făină de pește pot fi folosite și în pescuitul la crap iarna sau în general în apă rece.

Așadar, ce folosesc pescarii ca nadă pentru crap atunci când apa este rece?
Aparent sunt două căi pe care pot merge.
01
Proteine lactice

Shaun rareori mai folosește boiliesuri de tip fishmeal (cu făină de pește)
02
Boilies de tip bird-food (mâncare de păsări)
Cred că în Anglia, cele mai folosite ingrediente pentru mixuri de tip bird-food sunt cele produse de Haith’s. Își produc singuri ingredientele pe care le folosesc în mixuri, unele dintre ele fiind chiar legendare printre producătorii de boiliesuri, cum ar fi: Robin Red, Red Factor și Nectarbled ca să dăm doar câteva exemple.
Sunt foarte mulți producători de ingrediente și mixuri de tip bird-food (mâncare pentru păsări), cu propriile lor rețete de mixuri și ingrediente pentru cei care vor să folosească ceva diferit.
Nu pot să vorbesc decât din experiență proprie, dar când am folosit proteine lactice în cantități mai mari pe apă rece, am avut rezultate mai slabe decât atunci când am folosit cantități reduse de proteine în mix.
Din această cauză folosesc doar cantități reduse de proteine în sezonul rece. Boiliesurile cu un conținut de proteine mai mare de 80% prelungesc considerabil digestia.
Am făcut multe experimente cu ingrediente de-a lungul anilor în încercarea de a produce momeală pentru crap pentru apă rece de calitate bună. Boiliesurile mele au o textură mai afânată (grosieră, grunjoasă), care nu doar face ca atractanții și aromele să iasă mai ușor din boilies și să se răspândească în apă rece, ci sunt și mai ușor de digerat odată ce au fost mâncate de către crapi.

Modalitatea de nădire este la fel de importantă ca nada însăși
Cu cât hrană trece mai ușor prin sistemul digestiv al crapilor, cu atât ei vor trebui să se hrănească mai des.
Nada pentru crap iarna
Amintiți-vă că “nevoia de a se hrăni” este mai importantă decât “stimularea hranirii”. În mod clar nu confundați grăbirea digestiei cu a provoca diaree crapilor, pentru că aceasta îi va face curând să vă evite boiliesurile voastre.
În comerț se găsesc câțiva stimulatori de gust și apetit excelenți, dar este întotdeauna mai ușor să capturezi un crap care simte nevoia de a se hrăni, decât să prinzi un crap pe care trebuie să îl stimulezi ca să se hrănească. Gândiți-va la asta!

Când este atât de frig, pur și simplu mănâncă foarte putin

Gândiți-vă puțin cum alegeți boiliesurile pentru perioada rece
Crapii digera cu ușurință majoritatea ingredientelor de tip bird-food (mâncare pentru păsări) disponibile pe piață, și de aceea aceste ingrediente sunt ideale pentru mixurile de boilies, acesta fiind și motivul pentru care multe companii de nadă comercializează boiliesuri ce au mixul de bază de tip bird-food. Multe dintre ele au conținut scăzut de grăsimi, făcându-le astfel alegerea numărul unu pentru pescuitul în apă rece. Având un conținut scăzut de ulei, atractații naturali și subtili ai ingredientelor sunt liberi să iasă din boilies, și odată cu ei și aroma, dacă ați ales-o cu atenție.
Sfat:
Dacă vreți să folosiți boiliesuri diferite iarna, începeți să nădiți cu ele mai devreme, când apa este caldă încă. Totuși, să nu le folosiți la cârlig. Crapii trebuie să ajungă să le mănânce cu încredere.

Ei știu că este hrană și nu văd niciun risc în a o mânca. Cu cât faceți peștii să mănânce o cantitate mai mare dintr-o anumită nadă sau boilies, cu atât mai mult va crește încrederea lor în a consuma acea nadă. Aceasta face ca peștii să fie mai ușor de prins.
Puteți foarte bine să spuneți: “Pai am folosit boiliesuri de tip fishmeal toată vară și am foarte mare încredere în ele.”. Este ok, dar vă recomand să urmați calea pe care am urmat-o și eu de câteva ori de-a lungul anilor, și anume să începeți să obișnuiți peștii cu boiliesurile voastre pentru sezonul rece cât mai devreme cu putință.
Nada crap primăvara
Simt că am rezultate mai bune cu momeli de cârlig izolate
pescuit in apa rece

După ce peștele este obișnuit cu ele, puteți pescui doar cu boiliesul la cârlig

Captură de iarnă cu un boilies care nu este de tip fishmeal și care a fost introdus din timpul verii
Introduceți în nadă pe parcursul întregului sezon cantități mici din boiliesurile pe care inteționați să le folosiți în sezonul rece, și acele boiliesuri nu le folosiți ca momeală la cârlig. Încercați pe cât posibil să evitați să prindeți pește cu ele.
Odată cu venirea iernii, atunci când considerați că este momentul să schimbați boiliesurile, aveți deja un boilies cu care crapii s-au hrănit câteva luni la rând și de care nu au avut niciodată vreun motiv să se teamă.
Ca efect, prin simplul fapt că ați pus o mână de boiliesuri pentru sezonul rece în nadă de-a lungul anului, ați urmat un plan de nădire pe termen lung și ați introdus în lac o nouă nadă, pe care acum puteți să o folosiți cu încredere.
Pe curând,
Shaun Harrison.
Traducere de Marius Mardale.
Articol publicat de Shaun Harrison în revista Advanced Carp Fishing, numărul din octombrie 2008.
Părerea dumneavoastră este bine-venită.
Așteptăm cu interes să v-o exprimați mai jos, la comentarii.