Pescuit la crap iarna: Top 10 trucuri


Tip articol: Articol publicat în revistă
Revista: Super Pescar
Limba: Română
Data: dec 2011
Țara: România
Formatul articolului: Fișier PDF + Articol Online
Grupul de Articole căruia îi aparține: .

(Articolele în format PDF sunt exact așa cum au apărut în reviste, fiind mai ușor de tipărit.)

Versiunea online a articolului „Top 10 trucuri pentru pescuitul pe timp de iarnă – La crap în decembrie”, completat și actualizat:

Pescuit la crap iarna - peisaj

Pescuit la crap iarna – Peisaj

Pescuitul la crap iarna este una dintre activitățile mele favorite. Simt că atunci când pescuiesc la crap în apă rece sunt în competiție doar cu peștii, nu și cu ceilalți pescari. Odată cu venirea frigului, numărul pescarilor începe să scadă simțitor și dintr-o data (în majoritatea cazurilor) poți să îți alegi în voie unul dintre cele mai bune locuri de pe baltă.

Majoritatea celor mai mari crapi pe care i-am prins au fost prinși pe timp de iarnă. Cred că în această perioadă ai cele mai mari șanse de a prinde exemplarele capitale. Peștii mai mici încetează să mai fie activi, dar exemplarele mai mari încă sunt în căutarea hranei.

Simt că atunci când pescuiesc la crap în apă rece sunt în competiție doar cu crapii, nu și cu ceilalți pescari

De-a lungul anilor am învățat foarte multe despre pescuitul pe timp de iarnă, iar în acest articol vă voi dezvălui câteva dintre cele mai importante sfaturi și trucuri pentru pescuitul la crap în apă rece.

01


Alegerea lacului pentru pescuitul pe timp de iarnă

Dacă citiți majoritatea articolelor în care se dau indicații incepătorilor despre pescuitul pe timp de iarnă, autorii spun întotdeauna ceva de genul: “… găsiti un lac foarte bine populat etc.” Bun sfat, presupun! Să găsiti un lac cu foarte mulți crapi unde să aveți o șansa la ceva activitate pentru a prinde putină încredere în pescuitul la crap în apă rece. În orice caz, acesta nu este întotdeauna un sfat practic. Nu avem întotdeauna la îndemână un astfel de lac sau timp suficient pentru a ne deplasa pană la un astfel de lac, pentru a urma acest sfat.

Personal am ales să merg la pescuit iarna exact pe aceleași lacuri unde merg să pescuiesc și vara. Îmi aleg apa pe care vreau să pescuiesc și acela va fi lacul către care îmi canalizez întreagă energie, indiferent de anotimp.

Un lucru pe care l-am hotărât cu mulți ani în urmă a fost acela că dacă tot o să petrec multe ore în condiții de vreme nu tocmai prielnică, măcar premiul trebuie să fie un pic special. Îmi place să pescuiesc pe lacuri cu media de greutate un pic mai ridicată, decât pe bălti pline de pești mai mici.

Două lucruri care pentru mine au devenit evidente de-a lungul anilor de pescuit la crap iarna sunt următoarele:

  • dacă lacul nu are prea multă vegetație pe substrat, atunci acesta este o alegere bună pentru iarnă
  • dacă are și o adâncime relativ mică, atunci e și mai bine.
Pescuit la crap iarna captura

Pescuit la crap iarna – captură de crap comun mare în apă rece

Personal am ales să merg la pescuit iarna exact pe aceleași lacuri unde merg să pescuiesc și vara

Mai multe informații despre locuri bune pentru pescuit la crap iarna, pe apa rece, găsiți în articolele Zone de hrănire toamna și iarna (I), Zone de hrănire toamna și iarna (II), Capcanele solare = Magneți pentru crapi.

02


Cod de culori pe lansete

Pentru mine, pescuitul pe timp de iarnă constă din partide foarte scurte, odată ce am determinat perioadele zilei în care se hrănesc peștii. Crapii au tabieturi, iar pe timpul iernii au, de obicei, doar două perioade scurte din zi când se hrănesc. Imediat după prânz și 3-4 ore după lăsarea întunericului sunt de obicei perioadele în care crapii se hrănesc cu precădere pe mai toate lacurile pe care am pescuit, dar trebuie întotdeauna să determinați care sunt perioadele în care crapii preferă să se hrănească pe un anumit lac.

Pentru că de obicei petrec doar câteva ore la pescuit, trebuie să fiu foarte organizat. Un mic truc pe care îl folosesc este să însemnez lansetele legând fire de culori diferite de cotorul lansetelor. Astfel pot să îmi dau seama dintr-o privire care lansetă este potrivită distanțelor mai mici și care este pentru distanțe mai mari de lansare. Pot să am un marker pe firul unei lansete la 40 de metri și incă unul la 70 pentru diverse structuri, dar dintr-o singură privire știu care este lansetă potrivită pentru locul unde vreau să arunc.

Pentru că de obicei petrec doar câteva ore la pescuit, trebuie să fiu foarte organizat

În mod similar, dacă aveți două trăsături în același timp, veți putea ști foarte ușor care a fost lanseta aruncată în partea stânga și care a fost cea aruncată în partea din dreapta, dacă pescuiți cu ambele pe același pat de nadă.

Lansete crap cu culori

Lansete de crap cu cod de culori

crap pescuit iarna

Captura de crap iarna, în zăpadă.

03


Apă mică

Lacurile puțin adânci sunt favoritele mele pentru pescuitul crapului iarna și de cele mai multe ori zonele cu apa cea mai mică din aceste lacuri sunt cele mai productive. Toate poveștile pescarilor bătrani despre pești care se ascund în gropi adânci pe timpul iernii sunt de obicei departe de adevăr.

Evitați zonele umbrite și căutați zone care se bucură de soare cel mai mult la prânz și după-amiază.

În timpul zilelor însorite de iarna crapii vor caută zonele cu apă mică pentru că se încălzesc cel mai repede, mai ales dacă acestea se găsesc în vecinătatea stufului sau a unui copac care atârnă peste mal acționând ca mici capcane de soare. Aveți în vedere unghiul sub care cad razele soarelui atunci când alegeți o zonă cu apă mică. Perioadă în care soarele arde cel mai tare este după prânz. Evitați zonele umbrite și căutați zone care se bucură de soare cel mai mult la prânz și după-amiază. La fel ca noi, crapii adoră să simtă căldura soarelui.

04


Folosiți o lansetă pentru a căuta crapii

Aceasta este una dintre tacticile mele favorite. Pescuiesc cu una sau două lansete pe locuri cunoscute și nădite, iar cu una caut peștii. Această lansetă are de obicei ca momeală un boilies pop up viu colorat sau un snowman. De-a lungul zilei folosesc această lansetă căutând locuri care ar putea să îmi aducă o trăsătură.

Folosesc plumbi mai mici pentru ea (nu trec de 42 de grame decât dacă nu pot ajunge acolo unde vreau). Încercați să vă obișnuiți să puneți un semn pe fir de fiecare dată când lansați, pentru a putea arunca în același loc dacă aveți o trăsătură. Folosesc elastic de rubesiană în acest scop, pentru că poate fi scos de pe fir fără a-l deteriora.

elastic rubeziana

Folosesc elastic de rubesiana pentru a marca firul de pescuit.

plumbi pescuit crap mici

Prefer plumbi mici (max. 42 g) pentru lanseta cu care caut peștii.

Dacă nu cunosc deloc lacul, folosesc chiar două lansete pentru a căuta crapii. Asemănați locul în care pescuiți cu un cadran de ceas. Aruncați o lansetă în direcția orei 12 iar pe cealaltă în direcția orei 10. Peste jumătate de oră mutați-o pe cea de la oră 10 în direcția orei 11, apoi peste încă jumătate de oră pe cea de la ora 12 în direcția orei 13 și tot așa. Este uimitor cât de repede puteți să găsiți crapii astfel.

Dacă nu cunosc deloc lacul, folosesc chiar două lansete pentru a căuta crapii.

05


Echilibrați hangerele

Foarte mulți pescari au hangere de pescuit favorite pe care le folosesc tot timpul. Este esențial să echilibrați bine hangerul în funcție de montură și sistemul de plumb folosite pentru a putea semnala cea mai fină trăsătură.

Tot timpul anului sunt foarte atent la crapii care îmi ating firele pentru a vedea dacă lansez prea departe. Acest lucru este de două ori mai important atunci când căutati peștii așa cum am descris la punctul de mai sus. Dacă atunci când căutați peștii nu aveți niciun semn, încercați să aruncați mai departe sau să schimbați locul. Dacă aveți pești care vă ating firele, atunci acesta este un semn clar că aruncați prea departe.

Întotdeauna lăsați o cădere hangerului și folosiți cele mai ușoare hangere posibile pentru situația în care vă aflați (unele care nu vor fi mișcate în permanentă de curenții de apă). Oamenii care mă văd pescuind de multe ori zâmbesc și comentează despre hangerele mele, niște miniaturi home-made Shaun the Sheep (Oaia Shaun), dar de fapt am patru seturi de mărimi diferite, fiecare set putând folosi greutăți adiționale. Fiecare mișcare pe care o puteți detecta poate fi un indiciu către multe capturi. Ajutați-vă hangerele pentru ca și ele, la rândul lor, să vă poată ajuta.

Hangere pescuit

Hangere de pescuit home-made – Shaun the Sheep 🙂

Întotdeauna lăsați o cădere hangerului și folosiți cele mai ușoare hangere posibile pentru situația în care vă aflați.

Fir pescuit cu elastic rubeziana

Sistem de oprirea bip-urilor false în pescuitul la crap:
Fir de pescuit cu elastic de rubeziană.

Veți obține astfel o mică buclă elastică pe firul principal care va elimină toate bip-urile false, dar veți putea observă totuși și cele mai fine trăsături, cât și pe cele în retragere.

06


Opriți bip-urile false

Pe lacurile mari pur și simplu trebuie să folosim hangere mari și grele pentru a contracara vântul și curenții de apă. Un lucru foarte frustrant de care te poți lovi în astfel de situații sunt bip-urile false, care determină adesea pescarii să pescuiască cu firele întinse și agățate în clipsuri, astfel totul fiind blocat. Nu este neapărat un lucru rău, dar în acest fel pierdem foarte multă informație.

Am descoperit o metodă care merge neașteptat de bine și pe care nu prea o folosește nimeni și nici nu am auzit pe cineva care să vorbească despre ea. Legați un elastic fin de rubesiană (pole elastic) cu un nod opritor pe linia principală cam la 30 de cm în fața alarmei, apoi luați unul dintre capetele libere și mai legați încă un nod opritor lângă primul. Astfel veți avea aceeași bucată de elastic legată de linia principală cu două noduri. Prindeți de ambele noduri, întindeți elasticul și apoi dați-i drumul. Veți obține astfel o mică buclă elastică pe firul principal care va elimină toate bip-urile false, dar veți putea observă totuși și cele mai fine trăsături, cât și pe cele în retragere. Țineți minte-aici ați citit prima dată despre asta!

07


Finețe și camuflaj în pescuitul la crap iarna

De multe ori este nevoie să folosim prezentări mult mai fine pe timpul iernii.

Mare parte din vegetația de pe substrat dispare și dintr-o dată nu mai este nevoie să folosești fire de 15lb pentru a aduce peștele pe mal.

Crapii se mișcă mai greu pe timpul lunilor de iarnă (sunt creaturi cu sânge rece, iar metabolismul lor este influențat de temperatura apei astfel luându-le mai mult timp să facă acele lucrurile pe care le făceau în timpul verii mult mai rapid) și astfel apa devine dintr-o dată mult mai limpede.

Luați asta în calcul și asigurați-vă că montura voastră este camuflată cât mai bine, chiar mai bine decât vara, atunci când peștii sunt foarte activi și nu sunt atât de atenți la firele voastre, fiind astfel mai ușor de prins.

Un înaintaș din fir de fluorocarbon de calitate se va camufla perfect și, mult mai important, se va așeza perfect pe substrat.

fluorocarbon pentru inaintas pentru pescuit la crap iarna

Înaintașul va fi fabricat din fluorocarbon de calitate de cca. 20lb.

Folosiți firele de fluorocarbon existente pe piață. Nu este nevoie să folosiți linie principală din fluorocarbon dacă pe apa pe care pescuiți vă este permisă folosirea înaintașului. Folosiți un înaintaș de fluorocarbon, ascunzând astfel ultimul metru de fir din apropierea monturii. Prefer să folosesc un înaintaș de fluorocarbon de calitate de 20lb atașat liniei principale decât să folosesc o linie principală cu o rezistentă de doar 8lb. Un înaintaș din fir de fluorocarbon de calitate se va camufla perfect și, mult mai important, se va așeza perfect pe substrat.

Bpoiliesuri hidratate in preastie

Bonus: Boilies-urile hidratate sunt mai grele și
pot fi aruncate mai departe cu praștia

Sunt convins că peștii preferă mai degrabă să mănânce boilies-uri hidratate care sunt mai moi, decât să mănânce boilies-uri tari, introduse recent în lac și relativ uscate, mai ales pe timpul iernii.

08


Boilies-uri hidratate

Acesta este unul dintre trucurile mele favorite și vine ca o extindere a conceptului de uscare și rehidratare a boilies-urilor pe care l-am dezbătut în multe alte articole.

Pur și simplu puneți boilies-urile în apă din lac sau în apă plată cu 24 de ore înainte de a le folosi.

Aceasta va face că porii boilies-urilor să se deschidă și le va face să aibă un aspect mai sigur / inofensiv pentru pești pentru ca vor arăta ca și cum ar sta de mult timp în apă.

Sunt convins că peștii preferă mai degrabă să mănânce boilies-uri hidratate care sunt mai moi, decât să mănânce boilies-uri tari, introduse recent în lac și relativ uscate, mai ales pe timpul iernii. Acest lucru devine și mai valabil în cazul crapilor bătrâni care mai și suferă de dinți stricați.

Veți mai avea încă un avantaj și anume acela că boilies-urile hidratate devin mai grele și sunt mai ușor de aruncat cu praștia.

09


Pasta solubilă și boilies-uri ciopârțite

Pasta are atât de multe utilizări și este de departe cea mai eficientă metodă de a împrăștia atractanți în apă fără a fi nevoiți să mărim doză de aromă. Mai multe sfaturi și ponturi găsiți în grupul de articole Pasta de boilies solubilă.

În mod similar, boilies-urile ciopârțite vor eliberă mult mai multă atracție decât un boilies întreg.

Îmi place să combin aceste două lucruri. Puneți un boilies pe firul de păr, așa cum faceți de obicei, apoi tăiați bucăți din el cu o forfecuță, lăsând intacte zonele pe unde intră și iese firul de păr. Apoi adăugați putină pastă solubilă în jurul acestui boilies care are acum, după ciopârțire, formă de cotor de măr.

Nu cred că sunt mulți crapi care să nu poată fi păcăliți cu această metodă subtilă, dar totodată foarte eficientă.

pasta solubila pentru pescuit la crap iarna

Iarna folosesc pasta solubilă ca să „îmbrac” boilies-urile ciopârțite.

uleiuri pentru momeli crap apa rece

Fără ulei în momelile pentru apă rece.

10


Evitați uleiurile și grăsimile în momelile pentru pescuit la crap iarna

Evitați nadele cu un conținut ridicat de ulei / grăsime. Iarna, crapii au dificultăți în a digera boilies-uri care conțin cantități mari de ulei și cu siguranță găsiți boilies-uri mult mai eficiente pe care le puteți folosi pentru pescuit la crap iarna.

Grăsimile mai au un dezavantaj: se solidifică în apă rece, astfel blocând în interiorul boilies-urilor toți atractanții care ar fi trebuit eliberați în apa rece.

Cele mai populare articole despre momeli și boilies-uri folosite la pescuit la crap iarna și pe care vi le recomandăm, sunt: De ce să schimbăm boiliesurile în sezonul rece?, Nade reci, Alegerea boiliesurilor pentru iarnă și Peletele în sezonul rece.

Faceți-vă vouă și crapilor o favoare – evitați nadele cu un conținut ridicat de grăsimi.

Concluzie:

Ei bine, asta a fost tot pentru luna aceasta. Sper că ați învățat ceva din toate aceste sfaturi, pentru că eu chiar cred că vă sunt folositoare când veți merge la pescuit la crap iarna. Alte articole interesante găsiți in grupul de articole Pescuitul iarna, în special în articolul Pescuit extrem iarna la crap. Până data viitoare, fir întins!

Shaun Harrison.

Traducere de Marius Mardale.


<p>Articole cu subiecte asemănătoare găsiți și în Grupul de Articole: <strong>''.'</strong></p> <p>Articolul face parte din secțiunea <strong><a href="https://www.questbaits.ro/reviste-pescuit/">Reviste despre pescuitul sportiv</a></strong>.</p>

Articol publicat de Shaun Harrison în revista Super Pescar, numărul din decembrie 2011.

numai 37 lei/kg


boilies Quest Baits - Produse în Anglia

vezi detalii

You have Successfully Subscribed!

Share This